ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
6 Ιουλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: η Επιτροπή και η ΕΤΕπ παρέχουν στην εταιρεία CureVac χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη εμβολίου και την επέκταση της παραγωγής
7 Ιουλίου, 2020

ALERT – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ: Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ, 17:45 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν με την επίτροπο Johansson και την ελληνική κυβέρνηση την κατάσταση των αιτούντων άσυλο στα σύνορα, εστιάζοντας στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα ενημερώσουν την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε συνέχεια της συζήτησης του Απριλίου. Θα συμμετάσχουν στη συζήτηση επίσης η επίτροπος Ylva Johansson, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri και εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Refugee Support Aegean».

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αναλύσουν διεξοδικά την κατάσταση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, καθώς και τις επιπτώσεις της στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ειδικά δε στο δικαίωμα στο άσυλο. Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην εξετάσουν αιτήματα ασύλου το Μάρτιο, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Erdoğan ότι η χώρα του θα ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 10.348 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2020, οι περισσότεροι εξ αυτών από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι κατά την ίδια περίοδο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Πότε: Δευτέρα 6 Ιουλίου, 17.45 – 19.45 (ώρα Ελλάδος).
Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Jozsef Antall, αίθουσα 4Q2, και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πλήρης ημερήσια διάταξη είναι διαθέσιμη εδώ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά στο διαδίκτυο.