Δελτίο Τύπου – Ανακοινώθηκαν οι νικητές του πρώτου Βραβείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) για τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κοινού στην έρευνα
8 Ιουλίου, 2020
Ενέργεια για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία: Η Επιτροπή εκπονεί σχέδια για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος και για το καθαρό υδρογόνο
8 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή Εγκαινιάζει το Women4Cyber, το νέο μητρώο ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

 

Σήμερα η Επιτροπή μαζί με την πρωτοβουλία Women4Cyber του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο (ECSO) εγκαινίασε το πρώτο ηλεκτρονικό μητρώο ευρωπαίων γυναικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα συνδέει ομάδες εμπειρογνωμόνων, επιχειρήσεις και υπευθύνους χάραξης πολιτικής με τα ταλέντα στον εν λόγω τομέα.

 

Το μητρώο είναι μια ανοιχτή, φιλική προς τον χρήστη βάση δεδομένων γυναικών που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη στην κυβερνοασφάλεια, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη και τη σχετική έλλειψη ταλέντων στον τομέα. Η σύσταση του μητρώου έρχεται σε συνέχεια του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων για τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, που παρουσίασε η Επιτροπή την 1η Ιουλίου 2020.

 

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε: «Η κυβερνοασφάλεια αφορά τους πάντες. Οι γυναίκες κομίζουν εμπειρία, προοπτικές και αξίες στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων. Είναι σημαντικό αφενός να εμπλουτιστεί η συζήτηση και αφετέρου να καταστεί ο κυβερνοχώρος πιο ασφαλής». Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε: «Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας παρουσιάζει τεράστια έλλειψη δεξιοτήτων. Αυτή η έλλειψη ταλέντων επιδεινώνεται από την έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης στον τομέα. Το επικαιροποιημένο θεματολόγιο δεξιοτήτων, που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Επιτροπή, έχει ως στόχο να καλυφθούν αυτά τα κενά. Ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σίγουρα θα συμβάλει σε μια πιο καινοτόμο και στιβαρή κυβερνοασφάλεια. Το μητρώο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των γυναικών επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τη δημιουργία ενός πιο ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς οικοσυστήματος στον τομέα κυβερνοασφάλειας».

 

Ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε: «Εδώ και χρόνια προωθούμε διάφορες επιτυχημένες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες, ιδίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Κάθε ομάδα στον κυβερνοχώρο πρέπει να διαθέτει συνδυαστικά διάφορες δεξιότητες που να συνδυάζουν την επιστήμη, την ανάλυση και την επικοινωνία των δεδομένων. Το μητρώο είναι ένα εργαλείο που στοχεύει στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των φύλων στο εργατικό δυναμικό που εργάζεται στην κυβερνοασφάλεια».

 

Το μητρώο, το οποίο περιγράφει διάφορα προφίλ και καλύπτει διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, είναι προσβάσιμο σε όλους και θα επικαιροποιείται τακτικά.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία Women4Cyber είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της Επιτροπής για την κυβερνοασφάλεια είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ μπορείτε να ενταχθείτε στο μητρώο Women4Cyber κάνοντας κλικ εδώ.