ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ 585 εκ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΛΙΒΑΝΟ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (08-10.07.2020)
13 Ιουλίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (08-10.07.2020)
13 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: η Επιτροπή θα βοηθήσει τον τομέα της μουσικής να ξεπεράσει την κρίση

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τίτλο «Η μουσική κινεί την Ευρώπη — Πρόγραμμα καινοτόμου στήριξης για ένα βιώσιμο οικοσύστημα μουσικής».
Στόχος της πρόσκλησης είναι να στηρίξει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη μετά την κρίση του Ευρωπαϊκού μουσικού τομέα, βοηθώντας τον να γίνει πιο βιώσιμος.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, δήλωσε: «Η κρίση του κορονοϊού είχε πρωτοφανή αντίκτυπο στο σύνολο της αξιακής αλυσίδας του τομέα της μουσικής, ιδίως όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις. Κατέδειξε επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προκλήσεων με πιο βιώσιμες λύσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τον τομέα της μουσικής να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα μετά την κρίση, να ανακάμψει με πιο βιώσιμο τρόπο και, εν τέλει, να γίνει πιο ανθεκτικός. Θέλω να ακμάσει η ο Ευρωπαϊκός μουσικός τομέας σε όλη την πολυμορφία του και να παραμείνει ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο έτος του προγράμματος «Η μουσική κινεί την Ευρώπη: Ενισχύοντας την ευρωπαϊκή μουσική πολυμορφία και τα ταλέντα», που αποτελεί μια προπαρασκευαστική ενέργεια που υλοποιείται από την Επιτροπή κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα επιλέξει μια κοινοπραξία για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση ενός καινοτόμου και αποτελεσματικού συστήματος στήριξης, το οποίο αναδιανέμει επιχορηγήσεις σε αποδέκτες στον τομέα της μουσικής βάσει αξιολόγησης των αναγκών. Η Επιτροπή αναμένει να επιλέξει την κοινοπραξία έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πόροι θα φθάσουν στους αποδέκτες το συντομότερο δυνατό εντός του 2021.
Η πρόσκληση συμπληρώνει άλλες ενωσιακές και εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες παρέχουν άμεση στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα, και ειδικότερα της μουσικής.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.