ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2050 – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (08-10.07.2020)
13 Ιουλίου, 2020
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ – WEBINAR “ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ”, ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 12:00-13:30
13 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων: Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκπλήρωση των απαιτήσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Σήμερα η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της εκπλήρωσης των απαιτήσεων απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, καθώς και τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω χώρες εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτήσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και ότι η μετακίνηση χωρίς υποχρέωση θεώρησης εξακολουθεί να αποφέρει θετικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες εταίρους. Η έκθεση εστιάζει λεπτομερώς σε συγκεκριμένους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης, όπου απαιτείται περαιτέρω δράση.

Ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε: «Σε έναν κόσμο με όλο και αυξανόμενη κινητικότητα, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για δίκαιη και ομαλή κινητικότητα και σε αυτό το πλαίσιο η πραγματοποίηση ταξιδίων χωρίς υποχρέωση θεώρησης όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Ωστόσο, η πραγματοποίηση ταξιδίων χωρίς την υποχρέωση θεώρησης συνεπάγεται ευθύνες και απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Βασιζόμαστε στους εταίρους μας να διατηρήσουν τα επιτεύγματά τους σε αυτούς τους τομείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τα ταξίδια προς το κοινό μας συμφέρον».

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, δήλωσε: «Η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων προάγει τις επαφές μεταξύ των λαών και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση των μετασχηματιστικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον τομέα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας. Με την πάροδο των ετών, έχουμε παρατηρήσει σημαντική πρόοδο από την πλευρά των εταίρων όπου ισχύει το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, γεγονός που ενισχύει τους δεσμούς μας. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων».

Δελτίο Τύπου και ερωτήσεις και απαντήσεις είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.