Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή δημοσιεύει πρόσκληση για εταιρικές σχέσεις καινοτόμου αντίδρασης και ανάκαμψης μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ
28 Ιουλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ξεκλειδώνουν 100 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις
29 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Επενδυτικό σχέδιο στηρίζει το πρώτο ιταλικό κεφάλαιο επενδύσεων στην οικονομία του διαστήματος

ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επενδύει 30 εκατ. ευρώ στην «Primo Space», ένα ιταλικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών αρχικού σταδίου που επικεντρώνεται στις διαστημικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Η χρηματοδότηση υποστηρίζεται από το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζων 2020» και το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του InnovFin για επενδύσεις στον τομέα του διαστήματος.

 

Το Primo Space θα επενδύει σε τεχνοβλαστούς, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεργάζεται στενά με τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλικού Οργανισμού Διαστήματος, με στόχο να συνδέσει τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες και επιχειρηματικές ομάδες  με την αγορά. Το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών θα απευθύνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρονικής, των ρομπότ και των δορυφόρων, των επικοινωνιών, της κρυπτογραφίας, του γεωεντοπισμού και της γεωσκόπησης. Το Primo Space έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 58 εκατ. ευρώ, από συνολικό στόχο τα 80 εκατ. ευρώ.

 

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Οι εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμους τεχνολογίες για το διάστημα εξερευνούν πραγματικά το άγνωστο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε αυτό το πρωτοποριακό ταμείο, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον Ιταλό Οργανισμό Διαστήματος και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα».

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Τα έργα και οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Επενδυτικό Σχέδιο αναμένεται ότι θα κινητοποιήσουν €514 δισ. σε επενδύσεις, εκ των οποίων €78.6 δισ. στην Ιταλία.