Δελτίο Τύπου – Αντιμετώπιση του κορονοϊού: Η Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ταμείου REACT-EU
31 Ιουλίου, 2020
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΕΚ 2020-2021 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
31 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Σύσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ

Χθες, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με τα επόμενα βήματα για την έγκριση των ενωσιακών μέτρων ανάκαμψης—NextGenerationΕΕ — και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

 

Σκοπός της συζήτησης, την οποία συγκάλεσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν βάσει του άρθρου 324 της Συνθήκης, ήταν η προετοιμασία των προσεχών διοργανικών διαπραγματεύσεων και η ταχεία έγκριση των μέτρων βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23 Ιουλίου.

 

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι η ταχεία επίτευξη μιας καλής συμφωνίας αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα για τις προσεχείς εβδομάδες και ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συμφώνησαν επί μεθοδολογίας και χρονοδιαγράμματος με στόχο τα μέτρα ανάκαμψης να έχουν τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

 

Προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί το NextGenerationEU, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να γνωμοδοτήσει το συντομότερο δυνατόν όσον αφορά την απόφαση για τους ιδίους πόρους. Αφού το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα την εν λόγω απόφαση, τα κράτη μέλη θα πρέπει στη συνέχεια να την επικυρώσουν σύμφωνα με τις συνταγματικές τους διαδικασίες. Οι διαπραγματεύσεις για τα τομεακά προγράμματα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει επίσης να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

 

Για να εξασφαλιστεί στιβαρός συντονισμός και ταχεία πρόοδος, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πρότεινε από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά να πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις με τη μορφή αυτή.

 

Η περίληψη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.