Δελτίο Τύπου – Αυτοκινητοβιομηχανία: Νέοι κανόνες για καθαρότερα και ασφαλέστερα αυτοκίνητα αρχίζουν να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη
31 Αυγούστου, 2020
Δελτίο Τύπου – Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 4 000 ερευνητών και φορέων καινοτομίας στα πανεπιστήμια και αλλού
2 Σεπτεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό: η Επιτροπή συμμετέχει στον μηχανισμό παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX)

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της COVID-19, παντού στον κόσμο και για καθέναν που το έχει ανάγκη. Επιπλέον, μέρος των προσπαθειών της «Ομάδας Ευρώπη» αποτελεί η συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή για την υποστήριξη του COVAX και των στόχων του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,   Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε την παγκόσμια πανδημία. Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό και της εκστρατείας “Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας”. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι πλέον ταλαντούχοι ερευνητές καθώς και οργανισμοί συνενώνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών, προς το καθολικό κοινό καλό. Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ στον COVAX, με στόχο τη συνεργασία για την αγορά μελλοντικών εμβολίων προς όφελος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε, μαζί, αυτόν τον ιό.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και, σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η “Ομάδα Ευρώπη” —η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ— είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.». 

Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε: «Μόνο με την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα θέσουμε τέλος στην πανδημία και θα εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάκαμψη· η συνεργασία με τις χώρες εταίρους μας είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη και υγιέστερη ανοικοδόμηση».

Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο.

Στο πλαίσιο κοινής δέσμευσης της ΕΕ (Επιτροπή, κράτη μέλη και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως ΕΤΕπ) για την κινητοποίηση πόρων για την παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, η Επιτροπή προτίθεται να κινητοποιήσει έως και 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX και των σχετικών στόχων του, στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας Ευρώπη». Οι λεπτομερείς όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της ΕΕ θα καθοριστούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Η «Ομάδα Ευρώπη» είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους της στο πλαίσιο του COVAX, με στόχο την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες.

Η συμμετοχή της ΕΕ στον COVAX θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με εταιρείες εμβολίων, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών εμβολίων και τη συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ανάληψη δράσης και, από τις 4 Μαΐου 2020, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η εκστρατεία «Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας», την οποία ξεκίνησε η ΜΚΟ Global Citizen στις 28 Μαΐου υπό την αιγίδα της προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, τη δράση που έχει αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτούς εμβολιασμούς, θεραπευτικές αγωγές και διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό.

Επιπλέον, στις 4 Μαΐου η Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την ευθυγράμμιση των παγκόσμιων προσπαθειών και την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό, καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας: τον επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACTAccelerator).

Τρεις εταιρικές σχέσεις, βασιζόμενες στις τρεις προτεραιότητες της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, βρίσκονται στον πυρήνα του. Φέρνουν κοντά τους κλάδους της βιομηχανίας και της έρευνας, αλλά και τα ιδρύματα, τις ρυθμιστικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν σε όλα τα στάδια που απαιτούνται για την παροχή νέων εργαλείων και λύσεων, από την έρευνα έως την παραγωγή και την κυκλοφορία.

Ο COVAX αποτελεί τον πυλώνα εμβολίων του ACTAccelerator, μια παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών ανά τον κόσμο σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εγκαινιάστηκε στα τέλη Απριλίου 2020, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Έκτοτε, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με την GAVI, τον CEPI και άλλες συμμετέχουσες χώρες για τη θέσπιση του πλαισίου διακυβέρνησης και των χρηματοδοτικών εργαλείων του COVAX. Ο καθορισμός των τελικών όρων της συμμετοχής της ΕΕ μετά τη σημερινή εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί στην αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως το τέλος του 2021, μέσω της διαπραγμάτευσης ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προμηθευτών εμβολίων που θα καλύπτει διαφορετικές επιστημονικές τεχνολογίες, χρόνους παράδοσης και τιμές. Ο COVAX είναι ένας μηχανισμός ασφάλισης, ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο για τους παρασκευαστές που διστάζουν να επενδύσουν χωρίς εξασφαλισμένη ζήτηση και για τις χώρες που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ένα βιώσιμο εμβόλιο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό

Αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ΕΕ