Δελτίο Τύπου – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020: «Πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για τη ζωή!»
4 Σεπτεμβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
4 Σεπτεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ: Η πρωτοβουλία Επίδειξης και Επικύρωσης σε Τροχιά (IOD/IOV) κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχή

Την Τετάρτη στις 4:51 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ο μικροδορυφόρος UPMSat-2 εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού επί του πυραύλου Vega VV16 της Arianespace, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Αvio SPA.

Σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από φοιτητές του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, ο βάρους 50 κιλών δορυφόρος έθεσε σε τροχιά 6 ωφέλιμα φορτία που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία, διαστημικούς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα. Με την εκτόξευση ξεκίνησε το πρώτο από 26 πειράματα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της ενωσιακής πρωτοβουλίας IOD/IOV, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Τα άλλα πειράματα θα ξεκινήσουν μέσα στο διάστημα 2020-22. Η ΕΕ συνεισφέρει και σε αυτή την πτήση επίδειξης για την εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης («Proof of Concept») της υπηρεσίας αποστολής μικρών διαστημικών σκαφών Vega.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρώτη ευρωπαϊκή εκτόξευση περισσότερων από 50 δορυφόρων για πάνω από 20 διαφορετικούς πελάτες. Η Arianespace αποδεικνύει την ικανότητα της Ευρώπης να προσφέρει νέες υπηρεσίες ομαδικής εκτόξευσης (rideshare) στην παγκόσμια αγορά. Η πρωτοβουλία IOD/IOV δίνει στην κοινότητα της διαστημικής έρευνας τη δυνατότητα να αναπτύξει διαστημικές τεχνολογίες και να τις δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες. Στηρίζει την τεχνολογική ωριμότητα, μειώνει τον χρόνο διάθεσης στην αγορά και εγγυάται τη συνεχή και ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα. Η συνεργασία αυτή δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή καινοτομία».

Παρέχοντας τακτικές ευκαιρίες πτήσης για την επικύρωση διαστημικών τεχνολογιών, η πρωτοβουλία IOD/IOV προάγει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού τομέα της ΕΕ. Η IOD/IOV επιτρέπει τη διεξαγωγή πειραμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η γεωσκόπηση, οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική πλοήγηση. Βοηθάει την επιστημονική κοινότητα να κατασκευάσει πιο αποτελεσματικούς και γερούς δορυφόρους και παράλληλα δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους ερευνητές και στις μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες στην αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η αποστολή αυτή αποτελεί ορόσημο για την Arianespace, η οποία έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών που καλύπτουν την πολλά υποσχόμενη αγορά των νανοδορυφόρων και των μικροδορυφόρων, και εξυπηρετούν τόσο θεσμικές όσο και εμπορικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.