ALERT – ΜΟΡΙΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 14-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
17 Σεπτεμβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΕΚ ΖΗΤΑ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 14-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020
17 Σεπτεμβρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 14-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η απόφαση για τους ίδιους πόρους μπορεί τώρα να κυρωθεί από τα κράτη μέλη, ώστε να δοθεί νέα πνοή στις εθνικές οικονομίες της ΕΕ

Απαιτείται νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση νέων πηγών εσόδων

Περαιτέρω καθυστερήσεις στο Συμβούλιο θα υπονομεύσουν την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη

Οι ευρωβουλευτές επιταχύνουν τη διαδικασία που θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης «Next Generation EU».

Με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Ξεπεράστηκε έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο και επιταχύνθηκε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η κεντρική νομοθετική πράξη της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται πλέον να αντλήσει 750 δισ. ευρώ από τις αγορές και να τα διαθέσει στο ταμείο ανάκαμψης.

 

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί πλέον να εγκρίνει χωρίς καθυστερήσεις την απόφαση για τους ίδιους πόρους και να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής της από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.

 

Στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά.

 

Δηλώσεις

 

José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), συνεισηγητής: «Σήμερα γράφτηκε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά εδώ και 32 χρόνια θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ. Ποτέ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δανειστεί σε τέτοια κλίμακα από τις αγορές. Χάρη στην έκθεση αυτή, το Συμβούλιο μπορεί πλέον να προχωρήσει στην έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους και στη διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, αν θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου 2021. Τι άλλο περιμένει το Συμβούλιο;»

 

Valérie Hayer (Renew Europe, Γαλλία), συνεισηγήτρια: «Ο δανεισμός για την ανάκαμψη έχει πλέον δρομολογηθεί χάρη στο πράσινο φως που έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Τώρα θα διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα πληρωθεί από τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όσους δεν πληρώνουν φόρους, μεγάλους ξένους ρυπαντές και άλλους που επωφελούνται από την κοινή μας αγορά αλλά δε συνεισφέρουν όσο τους αναλογεί στην ευμάρειά μας και στην προστασία του πλανήτη»

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος.

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Η ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο για τη νομοθετική γνωμοδότηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την έγκριση της απόφασης για τους ίδιους πόρους από το Συμβούλιο και τη μετέπειτα κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια των 27 κρατών μελών. Η απόφαση για τους ίδιους πόρους είναι η νομική βάση με την οποία καθορίζονται οι πηγές εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

 

Επιπλέον, θα αποτελέσει τη νομική βάση για την λήψη δανείων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το μέσο ανάκαμψης «Next Generation EU». Το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση με ομοφωνία, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση για τους ίδιους πόρους αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, μαζί με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχει κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που υιοθετήθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (16.09.2020)