Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Ελλάδα προστίθεται στα κράτη υποδοχής του αποθεματικού ιατρικού εξοπλισμού rescEU
22 Σεπτεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Μέσω SURE χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 100 δισ. EUR για την προστασία θέσεων εργασίας και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού
22 Σεπτεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Καταπολέμηση των ναρκωτικών: Δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά για το 2020

Σήμερα το πρωί, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον συμμετείχε στη διαδικτυακή παρουσίαση της φετινής Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά, μαζί με την κ. Laura dArrigo, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, και τον διευθυντή του Οργανισμού, κ. Alexis Goosdeel.

 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Οι εγκληματικές οργανώσεις προσάρμοσαν γρήγορα τις σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά δραστηριότητές τους στη νέα κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας, εργαζόμαστε για να μειωθεί η προσφορά και η ζήτηση για ναρκωτικά».

 

Η Επίτροπος Γιούανσον δήλωσε σχετικά: «Οι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης που κατάσχονται δείχνουν ότι οι εγκληματίες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις οδούς ναυσιπλοΐας και τους μεγάλους λιμένες για τη διακίνηση ναρκωτικών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όσων ζουν στην Ευρώπη. Το σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται μια σύγχρονη και οργανωμένη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης και την παρεμπόδιση της παραγωγής ναρκωτικών, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε την πρόληψη και την πρόσβαση στη θεραπεία».

 

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά αναλύει την πρόσφατη χρήση ναρκωτικών και τις τάσεις της αγοράς σε όλη την ΕΕ, την Τουρκία και τη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, στην ΕΕ παρατηρείται αύξηση της διαθεσιμότητας κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξης των 181 τόνων, ενώ οι κατασχέσεις ηρωίνης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στους 9,7 τόνους, καθώς και υψηλή διαθεσιμότητα ναρκωτικών υψηλής καθαρότητας. Η έκθεση διερευνά επίσης την εμφάνιση νέων συνθετικών οπιοειδών, τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία, και αναλύει τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορονοϊού. 

 

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μαζί με ένα πλήρες δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.