Δελτίο Τύπου – Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παραλαμβάνει το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για το πρόγραμμα Erasmus
8 Οκτωβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: «ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΕΒΑΣΜΟ» ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (05-08.10.2020)
8 Οκτωβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Γεωργία: η Επιτροπή εγκρίνει δύο νέες γεωγραφικές ενδείξεις από την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του ελληνικού «Ροδιού Ερμιόνης» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και του κυπριακού «Χοιρομερίου Πιτσιλιάς» στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

 

Το «Ρόδι Ερμιόνης» είναι ρόδι που καλλιεργείται στον Δήμο Ερμιονίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το φρούτο χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση και από ελαστικό φλοιό με υποκίτρινο έως και κόκκινο χρώμα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που προκύπτει από την πολυετή καλλιέργεια έχουν προσδώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ρόδια.

 

Το «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, κρασάτο, καπνιστό προϊόν κρέατος. Παράγεται στην ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς. Η διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του «Χοιρομερίου Πιτσιλιάς» προκύπτει ως αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των παρασκευαστών του και συγκεκριμένα: από την επιλογή του κρασιού, το οποίο πρέπει να είναι κόκκινο και ξηρό και να προέρχεται από τους αμπελώνες της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο», που αποτελεί την επικρατέστερη στην περιοχή καλλιεργούμενη ποικιλία, καθώς και από τα στάδια κάπνισης και παραμονής στο κρασί, που καθορίζουν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση.

 

Αυτές οι νέες ονομασίες θα προστεθούν στα παραπάνω από 1490 ήδη προστατευόμενα τρόφιμα, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης τις σελίδες για την πολιτική ποιότητας.