Δελτίο Τύπου – Προϋπολογισμός της ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με δέσμη ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης
11 Νοεμβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ – ΕΕ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
12 Νοεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην τρομοκρατία

Χθες το απόγευμα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη σχετικά με την ευρωπαϊκή αντίδραση στην τρομοκρατία, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών κ. Μαρκ Ρούτε, τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ.

 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες εβδομάδες «κατέδειξαν ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η συντονισμένη δράση κατά αυτών των επιθέσεων» και ότι ο ενιαίος χώρος ελευθερίας της Ένωσής μας μπορεί να προστατευτεί μόνο εάν προασπιστούμε την ασφάλειά του. «Τώρα πρέπει να σημειώσουμε επειγόντως πρόοδο σε τρία μέτωπα. Το πρώτο είναι η πρόληψη, το δεύτερο είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων και το τρίτο η δράση, δηλαδή η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού», δήλωσε η Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη.

 

Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις 9 Δεκεμβρίου. Επανέλαβε επίσης τη σημασία που έχει η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση. Επειδή ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εξτρεμισμού είναι η παροχή ευκαιριών στους νέους, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη που θα παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου θα εξετάζει τα ζητήματα της κοινωνικής ανέλιξης, της ένταξης και του αισθήματος του ανήκειν στην κοινωνία.

 

Πέραν των εργασιών της Επιτροπής για την ανάληψη ευθύνης από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν παρότρυνε τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ως το τέλος του έτους την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή το 2018 για την πρόληψη του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στην ταχεία αφαίρεσή του.

 

Τέλος, η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διοργάνωση του πρώτου «Φόρουμ Σένγκεν» στα τέλη Νοεμβρίου, στο οποίο θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της λειτουργίας του χώρου Σένγκεν σήμερα. Βάσει των διδαγμάτων που θα αντληθούν από το φόρουμ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για τον χώρο Σένγκεν τον Μάιο του 2021.

 

Οι δηλώσεις της Προέδρου είναι διαθέσιμες στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

 

Press Release in English