ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
24 Νοεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει νέα σύμβαση για εμβόλιο με τη Moderna
24 Νοεμβρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – COVID-19 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: 823 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΣ ΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σύνοδος Ολομέλειας BUDG

 

·         Το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης, πάνω από 692 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει την Κροατία με την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό του Μαρτίου και με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19

·         124 εκ. στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω της νόσου COVID-19

·         7 εκ. στην Πολωνία για τις ζημιές που προξένησαν οι πλημμύρες του Ιουνίου

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε βοήθεια 823 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού σε επτά χώρες της ΕΕ, αλλά και τον σεισμό στην Κροατία και τις πλημμύρες στην Πολωνία.

Η ενίσχυση ύψους 823 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα κατανεμηθεί ως εξής:

 

·         Πάνω από 132,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά ως προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία για την σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020.

·         Η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει σε 18.142.000 ευρώ, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 4,5 εκ. αντιστοιχούν στην προκαταβολή ύψους 25%.

·         Η Κροατία θα λάβει 683,7 εκ. ευρώ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού του Μαρτίου 2020 στο Ζάγκρεμπ και στις γύρω περιοχές. Μια πρώτη δόση ύψους 88,9 εκατ. ευρώ είχε ήδη εκταμιευθεί στα τέλη Αυγούστου.

·         Πάνω από 7 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Πολωνία για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανοικοδόμησής μετά τις πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie Voivodeship τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης στην μάχη κατά της πανδημίας

 

Το 2020, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, τροποποιήθηκαν οι κανόνες του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, επεκτείνοντας όπως αρμόζει στην περίσταση το πεδίο εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης της ΕΕ.

 

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) καθώς και τρεις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Επτά εκ των προαναφερθέντων χωρών έχουν ζητήσει ήδη προκαταβολή, το οποίο ήταν το αντικείμενο αυτής της ψηφοφορίας.

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες για το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.

 

Η έγκριση της βοήθειας που συστήνεται στη σχετική έκθεση με εισηγητή τον Olivier Chastel (Renew, Βέλγιο) εγκρίθηκε με 682 ψήφους υπέρ, οχτώ ψήφους κατά δύο αποχές.

 

Πανομοιότυπο αποτέλεσμα είχε και η ψηφοφορία για την έκθεση για τον συνοδευτικό διορθωτικό προϋπολογισμό με εισηγήτρια την Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία).