ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – COVID-19 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: 823 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΣ ΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
24 Νοεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Ένταξη για όλους: η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη για την περίοδο 2021–2027
24 Νοεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει νέα σύμβαση για εμβόλιο με τη Moderna

Δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου φον ντερ Λάιεν εδώ.

«Η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει έντονα τη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι είναι άρρωστοι ή έχουν χάσει τη δουλειά τους. Και τώρα, πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να δουν τις οικογένειες ή τους στενούς τους φίλους τα Χριστούγεννα.

Ενώ τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού, μόνο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας προσφέρει βιώσιμη λύση. Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να βάλουμε τέλος στην πανδημία.

Γι’ αυτό με χαρά ανακοινώνω ότι αύριο θα εγκρίνουμε μια νέα σύμβαση για την εξασφάλιση ενός ακόμη εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Βάσει της σύμβασης αυτής θα μπορέσουμε να αγοράσουμε έως και 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της COVID-19.

Μόλις το εμβόλιο όντως αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, όλα τα κράτη μέλη θα το λάβουν ταυτόχρονα, αναλογικά και υπό τους ίδιους όρους.

Πρόκειται για την έκτη σύμβαση που συνάπτουμε με φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιο εμβολίων κατά της COVID-19.

Και εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμη σύμβασης. Δημιουργώντας ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο, παρέχουμε στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα πλέον ελπιδοφόρα μελλοντικά εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή.

Όλα τα εμβόλια του χαρτοφυλακίου μας θα αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Θα εγκριθούν και θα διατεθούν στην αγορά μόνον εφόσον είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων, όπως και κάθε φαρμάκου.

Προτεραιότητά μας είναι η άμεση εξασφάλιση εμβολίων για τους Ευρωπαίους.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πάντων, σε όλο τον κόσμο, στα εμβόλια. Γι’ αυτό από τον Μάιο έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 16 δισ. ευρώ για τεστ, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Ως «Ομάδα Ευρώπη» έχουμε συνεισφέρει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ στον μηχανισμό COVAX. Στόχος είναι η εξασφάλιση εμβολίων για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Μαζί αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.»