ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
26 Νοεμβρίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η DE FACTO ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΒΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020
26 Νοεμβρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΒΑΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΕΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 23-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σύνοδος Ολομέλειας  AFET

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία της Κύπρου

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Κάλεσμα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες


Η παράνομη απόφαση της Τουρκίας να «ανοίξει» το περίκλειστο προάστιο των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 631 υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο προάστιο των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και προειδοποιούν ότι το μερικό «άνοιγμά» τους υπονομεύει τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.

 

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να μεταβιβάσει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ (σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που μεταβάλλουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω μιας πολιτικής παράνομων εποικισμών.

 

Σκληρές κυρώσεις κατά τις Τουρκίας

 

Μια βιώσιμη λύση για την επανένωση του νησιού της Κύπρου και του λαού της μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διατηρήσει την ενότητά του έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

 

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν επίσης από την ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

Ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

 

Καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προειδοποιεί το Κοινοβούλιο. Οι παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης την άμεση δέσμευση της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, καθώς και τις ενέργειές της στη Λιβύη και τη Συρία.

 

Επιπλέον πληροφορίες

 

Ο τουρκικός στρατός περιέφραξε τα Βαρώσια αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στους Ελληνοκύπριους που διέφυγαν δεν επιτράπηκε να επιστρέψουν και με την απαγόρευση της δημόσιας εισόδου, τα Βαρωσία έγιναν ουσιαστικά μια πόλη-φάντασμα.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που υιοθετήθηκε (26.11.2020)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΠαρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση (24.11.2020)