Δελτίο Τύπου – Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή εγκρίνει το τροποποιημένο ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού
30 Νοεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Τελωνειακοί έλεγχοι: Απαιτούνται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραγωγής ναρκωτικών στην ΕΕ
30 Νοεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας

Αύριο, η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν συμπληρώνει έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Δεκεμβρίου 2019.

 

Με την εντολή που λάβαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείναμε μια δέσμη φιλόδοξων στόχων για το μέλλον της Ευρώπης: να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050· να καταστήσουμε τη δεκαετία του 2020 ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να ενισχύσουμε τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο μέσω μιας πιο γεωπολιτικής προσέγγισης.

 

Το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσαμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τα πρώτα δομικά στοιχεία της, μια βιομηχανική στρατηγική για τον καθορισμό μιας νέας μελλοντικής πορείας για τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ εστιάσαμε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

 

Όταν χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού απαιτήθηκε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντίδραση.

 

Η Επιτροπή εργάστηκε για να οργανώσει μια συνδυασμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενήργησε γρήγορα και ξεκίνησε προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας μας με το NextGenerationEU ως ακρογωνιαίο λίθο του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ.

 

Προτείναμε επίσης ένα νέο ξεκίνημα για τη μετανάστευση, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίτευξης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

 

Η Επιτροπή προσαρμόστηκε στις απρόβλεπτες και δραματικές περιστάσεις και εργάστηκε για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση το ταχύτερο δυνατό.

 

Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πλέον έχει τεθεί ακόμη πιο σταθερά στον πυρήνα του προγράμματός μας, με νέους πόρους για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού.

 

Στη διεθνή σκηνή, η Ευρώπη ηγήθηκε της Παγκόσμιας Αντίδρασης κατά του κορονοϊού. Από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έχουν συμφωνηθεί 94 προτάσεις από και σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Δεν επουλώνουμε απλώς τις πληγές της οικονομίας μας· την αναδιαμορφώνουμε για την επόμενη γενιά.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα από τα επιτεύγματα της Επιτροπής εδώ και να δείτε το χρονοδιάγραμμα των δράσεών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.