Δελτίο Τύπου – Οι Αντιπρόεδροι Γιούροβα και Σχοινάς μιλούν στην 4η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τον αντισημιτισμό
9 Δεκεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – «Ομάδα Ευρώπη»: Εγκαινίαση του κόμβου Digital4Development, ο οποίος θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός δίκαιου ψηφιακού μέλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο
9 Δεκεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου: 18 ταινίες που υποστηρίζονται από την ΕΕ συγκεντρώνουν 30 υποψηφιότητες

Η 33η διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου ξεκινά σήμερα με την έναρξη του διαδικτυακού διαγωνισμού «EFAs at Eight» (Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου στις Οκτώ).

 

Επί πέντε συνεχόμενες βραδιές, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου θα γιορτάσει τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και θα τιμήσει τις υποψήφιες ταινίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 18 ταινίες που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA», το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων.

 

Συνολικά, οι 18 ταινίες συγκεντρώνουν τουλάχιστον 30 υποψηφιότητες και έξι από αυτές θα διαγωνιστούν για το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Οι ταινίες «DrukAnother Round» του Thomas Vinterberg, «Martin Eden» του Pietro Marcello και «Corpus Christi» του Jan Komasa ηγούνται των υποψηφιοτήτων με τέσσερις υποψηφιότητες η καθεμία, μεταξύ άλλων στις κύριες κατηγορίες: καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, σκηνοθεσίας, ηθοποιού και σεναρίου. Συνολικά, η ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» για τη στήριξη της ανάπτυξης, της προώθησης και της διανομής αυτών των 18 ταινιών.

 

Εκτός από τα βραβεία των κύριων κατηγοριών, η τελετή θα περιλαμβάνει και την ανακοίνωση των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για το νέο βραβείο «LUX — το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Κοινού». Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αρχικά υλοποιήθηκε αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas, πρόσφατα συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και θέσπισε δημόσια ψηφοφορία για την προώθηση περισσότερων ευρωπαϊκών ταινιών σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό.

 

Το βραβείο θέτει περισσότερο από ποτέ ως στόχο την προβολή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και του ρόλου του στη διάδοση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο μεγάλος διαδικτυακός τελικός των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου 2020 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ζωντανά στον ιστότοπο των βραβείων.