Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
21 Δεκεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
6 Ιανουαρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της BioNTech-Pfizer κατά της νόσου COVID-19

«Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά»

 

 

Καλησπέρα σας.

 

Σήμερα προστίθεται ένα σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα μας κατά της νόσου COVID-19. Λάβαμε την απόφαση να διαθέσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Χορηγήσαμε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στο εμβόλιο που παράγεται από τις εταιρείες BioNTech και Pfizer.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε ενδελεχώς το εν λόγω εμβόλιο. Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19. Με βάση αυτή την επιστημονική αξιολόγηση, προχωρήσαμε στην έγκρισή του για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Όπως υποσχεθήκαμε, το εμβόλιο αυτό θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ ταυτόχρονα, υπό τους ίδιους όρους. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα αποσταλούν από τη μονάδα παραγωγής της Pfizer εδώ στο Βέλγιο εντός των επόμενων ημερών.

 

Ανέκαθεν έλεγα, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Έτσι, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των ημερών εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λήξει αυτή η δύσκολη χρονιά και να αρχίσουμε επιτέλους να γυρίζουμε σελίδα όσον αφορά τη νόσο COVID-19.

 

Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιό μας. Σύντομα θα εγκριθούν περισσότερα, εάν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εκδώσει την γνώμη του σχετικά με το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna, στις 6 Ιανουαρίου.

 

Ενόσω παρέχουμε εμβόλια στους Ευρωπαίους, συμβάλλουμε επίσης στην εξασφάλισή τους για τον υπόλοιπο κόσμο. Η «Ομάδα Ευρώπη» είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του μηχανισμού COVAX, με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

 

Τέλος, επιτρέψτε μου να δηλώσω πόσο περήφανη είμαι που το πρώτο εμβόλιο που διατίθεται στην Ευρώπη κατά της νόσου COVID-19 αποτελεί πραγματικό προϊόν της ευρωπαϊκής καινοτομίας. Η BioNTech έχει λάβει πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ ενωσιακής χρηματοδότησης της έρευνας κατά την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη αυτών των πραγματικά πρωτοποριακών τεχνολογιών. Και εξασφάλισε τον Ιούνιο δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συνέβαλε στην επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας και στην ταχεία προμήθεια του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. 

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Press Release in English

——————————————————————————————————-