Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή ολοκληρώνει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva για την εξασφάλιση νέου πιθανού εμβολίου
13 Ιανουαρίου, 2021
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19: ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
13 Ιανουαρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Διάσκεψη κορυφής «One Planet Summit»: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν απευθύνει έκκληση για μια φιλόδοξη και παγκόσμια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα για τη βιοποικιλότητα

Χθες το απόγευμα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στη διάσκεψη κορυφής «One Planet Summit» για τη βιοποικιλότητα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «το 2021 θα είναι η χρονιά που ο κόσμος θα γυρίσει σελίδα για τον πλανήτη μας» στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην πόλη Κουνμίνγκ της Κίνας. Απηύθυνε έκκληση για την κατάρτιση μιας «φιλόδοξης και παγκόσμιας συμφωνίας που αλλάζει τα δεδομένα, κατά το πρότυπο της συμφωνίας του Παρισιού» στο πλαίσιο της COP15, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν άπτεται μόνο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της ισότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής.

 

Η Πρόεδρος επανέλαβε τη βούληση της Ευρώπης να πρωτοστατήσει, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εταίρων, ηγούμενη παράλληλα στο εσωτερικό της μέσω της δράσης και της φιλοδοξίας της.

 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε και για τη σχέση μεταξύ της απώλειας της βιοποικιλότητας και της νόσου COVID-19: «Εάν δεν αναλάβουμε επείγουσα δράση για να προστατεύσουμε τη φύση, ίσως βιώνουμε ήδη την απαρχή μιας εποχής πανδημιών. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Απαιτείται συντονισμένη παγκόσμια δράση και τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. Και ακριβώς όπως συνεργαζόμαστε για τον “Ένα Πλανήτη” μας, πρέπει να συνεργαστούμε και για τη “Μία Υγεία” μας.

 

Μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής που διοργανώθηκε από τη Γαλλία, τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή εργάζεται για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας: «Η αλλαγή σελίδας για τη φύση στην ουσία είναι θέμα τοπικής δράσης και παγκόσμιας φιλοδοξίας. Γι’ αυτό, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενισχύουμε τη δράση και τις φιλοδοξίες μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η νέα, πιο οικολογική Κοινή Γεωργική Πολιτική θα μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τη φύση και το κλίμα μας». Τέλος, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες το «καθήκον της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι η ενιαία αγορά μας δεν οδηγεί στην αποψίλωση των δασών σε άλλες περιοχές του κόσμου».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία  εδώ και να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας είναι διαθέσιμες εδώ.