ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)
20 Ιανουαρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή καθορίζει βασικές δράσεις για ένα ενιαίο μέτωπο καταπολέμησης της νόσου COVID-19
20 Ιανουαρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ NAVALNY- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 18-21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Σύνοδος Ολομέλειας  DROI  AFET

 

 

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τη σύλληψη του Alexei Navalny και καλούν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη φυλάκισή του.

Σε συζήτηση με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell το απόγευμα της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς, Alexei Navalny, τονίζοντας ότι η σύλληψή του και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και το ρωσικό σύνταγμα.

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να διευρυνθούν οι κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόζονται επί του παρόντος σε Ρώσους αξιωματούχους που ευθύνονται για δηλητηρίαση του Navalny ώστε να εφαρμοστούν και κατά όσων εμπλέκονται στη φυλάκισή του. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΕ δεν πρέπει να διστάσει να χρησιμοποιήσει το νέο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισαν τα μέλη του ΕΚ.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να λογοδοτήσει ουσιαστικά το Κρεμλίνο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την πολιτικοποίηση του ρωσικού δικαστικού συστήματος. Αρκετοί ζήτησαν από την ΕΕ, και ιδίως από ορισμένες εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, να προχωρήσουν επιτέλους στην ακύρωση των υπόλοιπων εργασιών για τον αγωγό Nord Stream 2, ως μέσο επιβολής κατάλληλων οικονομικών κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

 

Άλλοι δήλωσαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin φαίνεται να φοβάται ότι βρίσκεται στην ίδια πορεία με τον Λευκορώσο δικτάτορα Aliaksandr Lukashenka και, ως εκ τούτου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συλλάβει επικριτές του καθεστώτος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκ νέου τη συζήτηση εδώ. Την Πέμπτη αναμένεται να υιοθετηθεί ψήφισμα σχετικά με τη σύλληψη του Alexei Navalny.

 

Κάντε «κλικ» στους συνδέσμους για να δείτε μαγνητοσκοπημένες μεμονωμένες παρεμβάσεις:

Josep BORRELL FONTELLES, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

David MCALLISTER (ΕΛΚ, Γερμανία)

Isabel SANTOS (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία)

Urmas PAET (Renew Europe, Εσθονία)

Marco ZANNI (ID, Ιταλία)

Sergey LAGODINSKY (Πράσινοι, Γερμανία)

Witold Jan WASZCZYKOWSKI (Συντηρητικοί, Πολωνία)

Idoia VILLANUEVA RUIZ (Αριστερά, Ισπανία)

Fabio Massimo CASTALDO (Μη Εγγεγραμμένοι, Ιταλία)

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔηλώσεις μετά τη σύλληψη του Alexei Navalny στη Μόσχα: David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος της AFET, και Andrius Kubilius (ΕΛΚ, Λιθουανία), εισηγητής

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΕπιλεγμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση