Δελτίο Τύπου – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021: Ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά και τους νέους
9 Φεβρουαρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: 328 Εκατ. ευρώ για τη στήριξη 1 630 έμπειρων ερευνητών στην Ευρώπη και αλλού
9 Φεβρουαρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ισότητα: Η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους βέλτιστους τρόπους καταπολέμησης της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Οι απόψεις που θα συγκεντρωθούν στη διαβούλευση θα αξιοποιηθούν για μια νομοθετική πρωτοβουλία που εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει την καταπολέμηση της έμφυλης βίας μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών προτεραιοτήτων της και επιβεβαιώνει τη προσήλωσή της στη νομοθετική πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στην δήλωση προθέσεων για την Κατάσταση της Ένωσης το 2020.

 

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μία από τις πιο επίμονες μορφές διακρίσεων λόγω φύλου και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Στην ΕΕ, το 33 % των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας.

 

Η ενδοοικογενειακή βία —κατά των γυναικών και άλλων θυμάτων, όπως παιδιών, ανδρών και ηλικιωμένων— έχει αυξηθεί λόγω των μέτρων εγκλεισμού που συνδέονται με την πανδημία της COVID-19. Η δημόσια διαβούλευση θα συγκεντρώσει απόψεις από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών —όπως το ευρύ κοινό, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων και εργαζομένων, ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης και δημόσιες αρχές. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Επιτροπής για τον τερματισμό της έμφυλης βίας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.