Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η ΕΕ αποστέλλει επιπλέον ιατρικό υλικό σε γειτονικές χώρες
10 Φεβρουαρίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΜΒΟΛΙΑ COVID-19: ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 08-11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
10 Φεβρουαρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ομιλία της Προέδρου φον ντερ Λάιεν για την Στρατηγική Εμβολιασμού της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφώνησε ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για την πορεία της Στρατηγικής Εμβολιασμού της ΕΕ κατά της COVID-19.

Η Πρόεδρος υπενθύμισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές προσπάθειες εμβολιασμού: «Η εκστρατεία εμβολιασμού κερδίζει έδαφος σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Από τον Δεκέμβριο έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 26 εκατ. δόσεις εμβολίων. Πάνω από 17 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να έχουμε εμβολιάσει το 70 % του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης ως τα τέλη του καλοκαιριού. Από τη διαδικασία αυτή έχουμε να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον, πράγμα που ήδη κάνουμε».

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη στη μάχη κατά του «κοινού μας εχθρού», του κορονοϊού: «Ως Ευρωπαίοι πράξαμε και πράττουμε το ορθό παραγγέλνοντας όλοι μαζί τα εμβόλια και διανέμοντάς τα με πνεύμα αλληλεγγύης. Την ίδια αλληλεγγύη πρέπει να επιδείξουμε προς τους εταίρους μας στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ζήτημα ανάσχεσης της διασποράς του ιού ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα μεταλλάξεων. Συνεπώς, η πρόσβαση των χωρών μέσου και χαμηλού εισοδήματος στα εμβόλια δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Η ευθύνη μας εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης».

Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν από κοινού έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς της πρωτοβουλίας COVAX, η οποία από τον τρέχοντα μήνα θα αρχίσει να παραδίδει εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η παραγωγή νέων εμβολίων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Πολύ απλά, είναι αδύνατη η δημιουργία μονάδων παραγωγής από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό συστήσαμε μια ομάδα εργασίας για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμβολίων, υπό τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Σκοπός της είναι ο εντοπισμός και η επίλυση των προβλημάτων. Η βιομηχανία πρέπει να συμβαδίσει με την πρωτοποριακή ταχύτητα της έρευνας».

Στην ομιλία της τόνισε επίσης την ανάγκη για ετοιμότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων αλλά και μελλοντικών πανδημιών: «Η μάχη κατά του ιού είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι. Απαιτεί προνοητικότητα, αντοχή και σθένος. Σχεδόν καθημερινά ακούμε ειδήσεις για διάφορες μεταλλάξεις και για το πόσο μεταδοτικές είναι. Δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και των εμβολίων απέναντι στα νέα στελέχη. Ξέρουμε όμως ότι οι μεταλλάξεις αυτές θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Και ξέρουμε ότι πρέπει να προνοήσουμε και να ετοιμαστούμε άμεσα. Γι’ αυτό ξεκινάμε άμεσα τη νέα πρωτοβουλία HERA, παρουσιάζοντας την επόμενη εβδομάδα το θεματολόγιο ετοιμότητας κατά των νέων μεταλλάξεων. Διότι, για να νικήσουμε τον ιό, πρέπει να τον γνωρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η ομιλία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, και προσεχώς θα είναι διαθέσιμες οι μεταφράσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

 

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.