Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή δημοσιεύει στο διαδίκτυο εργαλεία για προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα χωρίς αποκλεισμούς
4 Μαρτίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Ελλάδα
4 Μαρτίου, 2021

ALERT – ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ FRONTEX – ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ομάδα εργασίας του ΕΚ θα πραγματοποιήσει την πρώτη της ανταλλαγή απόψεων την Πέμπτη με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Fabrice Leggeri και την επίτροπο Ylva Johansson.

Σκοπός της τετραμελούς ομάδας εργασίας είναι να αξιολογήσει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μετά από καταγγελίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εικαζόμενη συμμετοχή του στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο και τις υπόνοιες κακοδιαχείρισης που οδήγησαν στην έναρξη αρκετών ερευνών, τόσο από τον ίδιο τον Frontex όσο και από διάφορα όργανα της ΕΕ, όπως η OLAF και το γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

 

Η ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία της Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), θα διενεργήσει τετράμηνη έρευνα, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις οποίες συμμετείχε ο Οργανισμός.

 

Πότε: Πέμπτη 4 Μαρτίου, 13.15 – 14.30 (ώρα Ελλάδας)

 

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Altiero Spinelli, αίθουσα 3E2, και μέσω τηλεδιάσκεψης

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά.

 

Συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο και την εισηγήτρια της ομάδας εργασίας

 

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola και η Tineke Strik (Πράσινοι, Ολλανδία), η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση με τις συστάσεις της ομάδας εργασίας, θα μοιραστούν τις εντυπώσεις τους μετά την πρώτη συνεδρίαση με τον κ. Leggeri και την κα. Johansson, αλλά και θα αναλύσουν λεπτομερώς τους στόχους της ομάδας εργασίας σε συνέντευξη Τύπου στο διαδίκτυο την Παρασκευή 5 Μαρτίου, στις 12.30.

 

Οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

anna.zammit@europarl.europa.eu

koen.blankenstijn@europarl.europa.eu

willemijn.dejong@europarl.europa.eu