Δελτίο Τύπου – Tο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλίματος και Υγείας ξεκινάει τη λειτουργία του
5 Μαρτίου, 2021
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 08-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
7 Μαρτίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΦΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ευρωβουλευτές, βουλευτές και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι (συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου Σακελλαροπούλου) συζήτησαν τον καίριο, ηγετικό ρόλο των γυναικών στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Κατά την έναρξη της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Πέμπτης επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στην οποία προέδρευσε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli δήλωσε: «Η πανδημία όχι μόνο έχει αυξήσει τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαλείψει επιτεύγματα δεκαετιών. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν συχνά επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων. Για να διασφαλίσουμε ότι η ζωή των γυναικών θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις». Προσέθεσε ότι το ΕΚ θα παρακολουθεί προσεκτικά τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, ώστε να διασφαλίσει ότι θα περιλαμβάνεται σε αυτά η διάσταση του φύλου.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αφιέρωσε αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σε όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, στις πωλήτριες που κρατούν ανοικτά τα σουπερμάρκετ, στις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους κατά την εργασία τους από το σπίτι και σε όσες έχασαν τη δουλειά τους. «Εργαζόμαστε για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας», πρόσθεσε. «Σήμερα προτείνουμε να θεσπιστεί οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών: οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν εάν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια και, αν όχι, πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να πάρουν ό,τι αξίζουν. Εντός του τρέχοντος έτους, θα προτείνουμε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εντός και εκτός διαδικτύου».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες των Προέδρων Sassoli και von der Leyen.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας σε διάφορες ευάλωτες ομάδες γυναικών: ανύπαντρες μητέρες, μετανάστριες, ηλικιωμένες γυναίκες και γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας υπό απαγόρευση. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι το 86% των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας στην ΕΕ είναι γυναίκες, συχνά χαμηλόμισθες. «Πρέπει να υιοθετήσουμε πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές εμπειρίες και ανάγκες των ανδρών και των γυναικών», κατέληξε.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Η πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Evelyn Regner δήλωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι χρειαζόμαστε ισότητα των φύλων και ισχυρές γυναίκες, χωρίς τις οποίες η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη θα παρέμεναν ατελείς. Είναι καθήκον και ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι διαφορετικές αλλά αλληλένδετες ανάγκες όλων των φύλων λαμβάνονται υπόψη και καλύπτονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική, πιο ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία».

 

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων» αποτέλεσε ευκαιρία για γυναίκες-ηγέτες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της υγείας, όπως η Khadija Arib, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Κάτω Χωρών, η Δρ. Isabelle Loeb, Ιατρική Διευθύντρια στο νοσοκομείο SaintPierre στις Βρυξέλλες και η Kristel Krustuuk, ιδρυτής και διευθύντρια δοκιμών της Testlio να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε την αποφώνηση της συζήτησης, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωβουλευτών και των μελών των κοινοβουλίων των κρατών μελών. Τελευταίες πήραν το λόγο η Επίτροπος Ισότητας Helena Dalli και Evelyn Regner.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες τις καταληκτικές ομιλίες της Helena Dalli και της Evelyn Regner.

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην ολομέλεια του ΕΚ

 

Σημ.: όλες οι κατωτέρω ώρες αντιστοιχούν σε ώρες Ελλάδας

Ο Πρόεδρος Sassoli και η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern (μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος) θα απευθυνθούν στους ευρωβουλευτές την Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 18:00. Την ίδια ημέρα στις 12:00, η Evelyn Regner θα βρίσκεται ζωντανά στο Facebook για να απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Στις 13:00, θα συζητήσει ζωντανά στο Instagram με την Πολωνή influencer Anja Rubik.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΣτιγμιότυπα της συνάντησης