Δελτίο Τύπου – Μισθολογική διαφάνεια: η Επιτροπή προτείνει μέτρα για την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για όμοια εργασία
5 Μαρτίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων: οι αρχές μεταφράζονται σε δράσεις
5 Μαρτίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ επενδύει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την πολυφωνία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τους δικαιούχους μιας σειράς προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, οι οποίοι θα παραγάγουν και θα διαδώσουν σε όλη την Ευρώπη δημοσιογραφικό περιεχόμενο σχετικά με θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Διασυνοριακές κοινοπραξίες που λειτουργούν με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία θα προσφέρουν καινοτόμο και ελκυστικό περιεχόμενο σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε διάφορες γλώσσες, καθώς και πρωτοβουλίες που απευθύνονται ιδίως στους νέους Ευρωπαίους.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Το μήνυμά μας προς τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς περιεχομένου στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: Θα στηρίξουμε αμέριστα αυτό το είδος διασυνοριακών πρωτοβουλιών και θα παρουσιάσουμε και άλλα έργα στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την πολυφωνία και την πολυγλωσσία στα μέσα ενημέρωσης με πλήρη σεβασμό της συντακτικής ανεξαρτησίας. Στις σημερινές συνθήκες, είναι σημαντικότερο από ποτέ να στηρίξουμε την πληροφόρηση και να της δώσουμε περισσότερο χώρο ώστε να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση της παραπληροφόρησης».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Στηρίζουμε σθεναρά την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα των μέσων ενημέρωσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν ώστε ο τομέας να προσαρμοστεί στην ψηφιακή δεκαετία και δίνουν στους νέους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον ειδήσεων. Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον πλούτο της ενημέρωσης, την πολυφωνία και τη δημιουργικότητα των μέσων ενημέρωσης, στοιχεία καίριας σημασίας για έναν ανοικτό δημοκρατικό διάλογο».

Εντασσόμενες στις  δράσεις της ΕΕ για τα πολυμέσα, οι ροές δεδομένων του EDJNet και το European Data News Hub θα δρομολογήσουν έργα που θα δώσουν σε μέσα ενημέρωσης και σε δημοσιογράφους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη βασιζόμενη στα δεδομένα δημοσιογραφία για να παραγάγουν καινοτόμο και ελκυστικό περιεχόμενο με γραφήματα, βίντεο, ήχο, πόντκαστ και κείμενα για ευρωπαϊκά θέματα.  

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) και το κανάλι ARTE θα ηγηθούν μιας πρωτοποριακής διαδικτυακής πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει στα δημόσια μέσα ενημέρωσης να προσφέρουν ειδήσεις που παράγονται από αντίστοιχα μέσα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε άλλες γλώσσες.

Τέλος, χάρη σε ένα  πιλοτικό έργο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εμπλουτιστεί ο πανευρωπαϊκός διάλογος μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, τα προγράμματα SPHERA και ENTR —με συντονιστές την Babel International και την Deutsche Welle αντίστοιχα — θα παράγουν περιεχόμενο για επίκαιρα θέματα και θα το διανέμουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεων, διαγωνισμών πόντκαστ κ.ά.  

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια για τη στήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της πολυφωνίας στην ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.