ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: ΤΟ ΕΚ ΤΙΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
9 Μαρτίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
9 Μαρτίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – CLARA CAMPOAMOR, SOPHIE SCHOLL: TO EK ΤΙΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποφασίστηκε η ονομασία δύο κτιρίων προς τιμήν εξεχουσών γυναικών της Ευρώπης. Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενο από τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τους κοσμήτορες, αποφάσισε στις 8 Μαρτίου την ονομασία δύο κτιρίων στις Βρυξέλλες προς τιμήν εξεχουσών γυναικών.

Το κτίριο της οδού Montoyer 63 παίρνει το όνομά του από την Clara Campoamor, Ισπανίδα δικηγόρο και πολιτικό, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της, μεταξύ άλλων, στα δικαιώματα των γυναικών και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου. Η δράση της συνέβαλε στην κατοχύρωση της ψήφου των γυναικών στο Ισπανικό Σύνταγμα του 1931.

Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Wiertz 30-50 θα φέρει το όνομα της Sophie Scholl, Γερμανίδας φοιτήτριας και πολιτικής ακτιβίστριας εναντίον του ναζισμού. Ήταν μέλος της ομάδας «Λευκό Ρόδο», μιας ομάδας ειρηνικής αντίστασης με επικεφαλής φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Καταδικάστηκε για προδοσία επειδή βρέθηκε να διανέμει αντιναζιστικά φυλλάδια, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δι’ αποκεφαλισμού.

 Για περισσότερα εδώ.