ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ – ONLINE DEBATE – ΤΟ ΕΚ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΤΗΝ ΕΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΛΟΑΔΜΙ» – ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 19.00 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
11 Μαρτίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – “ΣΤΟΠ” ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 8-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
11 Μαρτίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 8-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Σύνοδος Ολομέλειας

 

Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες, λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας την Επιτροπή και το Συμβούλιο να τα υπερασπιστούν σθεναρά.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την Επίτροπο Jourová και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Zacarias, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές κοινωνίες και επέμειναν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις. Κάλεσαν την Επιτροπή να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και να σταματήσει την ατιμωρησία ορισμένων κυβερνήσεων, αλλά και το Συμβούλιο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του άρθρου 7 σε σχέση με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ορισμένοι επανέλαβαν επίσης ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

 

Αρκετοί ευρωβουλευτές ωστόσο απέρριψαν τη συζήτηση στο σύνολό της, επικαλούμενοι πολιτική μεροληψία και έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στα σχετικά κράτη μέλη, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι επιδεικνύουν μισαλλοδοξία απέναντι σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ.

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Η συζήτηση τέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν λόγω της άρνησης ανανέωσης της άδειας του ραδιοσταθμού Klubradio στην Ουγγαρία, τα σχέδια της κυβέρνησης της Πολωνίας για την επιβολή ειδικού τέλους στα έσοδα από διαφημίσεις στα ΜΜΕ, και τις καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

 

Τον Νοέμβριο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη, τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και το ρόλο των πλατφορμών.

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΦάκελος διαδικασίας

 

Για περισσότερα εδώ.