ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 8-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021
11 Μαρτίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Η πανδημία επηρέασε τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν οικολογικότερες επιλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα
16 Μαρτίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΛΟΑΔΜΙ» – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, 8-11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ  LIBE FEMM

 

Η διακήρυξη αυτή αποτελεί την απάντηση στη δημιουργία 100 «περιοχών ελεύθερων από ΛΟΑΔΜ» στην Πολωνία

Ευρύτερο πλαίσιο αυξημένης διακριτικής μεταχείρισης και επιθέσεων στην κοινότητα ΛΟΑΔΜΙ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις παραβάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ


Σε απάντηση της ανατροπής των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ από ορισμένα κράτη της ΕΕ, ιδίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, το ΕΚ κήρυξε την ΕΕ την Πέμπτη «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΔΜΙ».

 

Δύο χρόνια αφότου η πρώτη μονάδα τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πολωνία αυτοανακηρύχθηκε «απαλλαγμένη από την ιδεολογία των ΛΟΑΔΜΙ», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΔΜΙ» σε ψήφισμα που υιοθέτησε με 492 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 46 αποχές.

 

Από το Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 100 πολωνικές περιφέρειες, κομητείες και κοινότητες έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα που τις «απαλλάσσουν» από την «ιδεολογία των ΛΟΑΔΜΙ». Σύμφωνα με τα ψηφίσματα αυτά, οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενθάρρυνση ανοχής προς τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ και απέσυραν οικονομική βοήθεια από οργανισμούς που προωθούν την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης και της ισότητας.

 

Αυξημένη διακριτική μεταχείριση και επιθέσεις κατά των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ στην Πολωνία

 

Το ΕΚ υπογραμμίζει επίσης ότι αυτές οι «περιοχές ελεύθερες από άτομα ΛΟΑΔΜΙ» αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο η κοινότητα ΛΟΑΔΜΙ υφίσταται αυξημένη διακριτική μεταχείριση και επιθέσεις, και κυρίως μιας διογκούμενης ρητορικής μίσους από τις δημόσιες αρχές, από εκλεγμένους αξιωματούχους (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας), και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Το ΕΚ αποδοκιμάζει επίσης τις συλλήψεις ατόμων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔΜΙ, καθώς επίσης και τις επιθέσεις και απαγορεύσεις στις πορείες «Pride».

 

Παρόλο που η Επιτροπή απέρριψε προτάσεις για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που υπόκεινται στο πρόγραμμά της αδελφοποίησης πόλεων από πόλεις της Πολωνίας που έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους ψηφίσματα, το ΕΚ παρακινεί την Επιτροπή να κάνει ένα ακόμα βήμα. Η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 7 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, καθώς και τον πρόσφατα εγκεκριμένο κανονισμό για την προστασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ στην ΕΕ.

 

Επιδείνωση της κατάστασης στην Ουγγαρία

 

Στο ψήφισμα του ΕΚ γίνεται επίσης αναφορά στην κατάσταση στην Ουγγαρία η οποία ολοένα και επιδεινώνεται. Το Νοέμβριο του 2020, η ουγγρική πόλη Nagykáta υιοθέτησε ψήφισμα που απαγορεύει «τη διασπορά και προώθηση της προπαγάνδας ΛΟΑΔΜΙ». Ένα μήνα αργότερα, το εθνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε συνταγματικές τροπολογίες που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ, που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη διεμφυλικών και ατόμων μη δυαδικού φύλου, καθώς επίσης και το δικαίωμά τους να κάνουν οικογένεια.

 

«Τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να δείχνουν δημοσίως τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου τους χωρίς τον φόβο μισαλλοδοξίας, διακρίσεων ή διώξεων για τους λόγους αυτούς, και οι αρχές οφείλουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην επικράτεια της ΕΕ να προστατεύουν και να προωθούν την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (11/03/2021)

Για περισσότερα εδώ.