Δελτίο Τύπου – Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γκαμπριέλ κηρύσσουν την έναρξη της Διάσκεψης της ΕΕ για τη Νεολαία και του ψηφιακού Hackathon
11 Μαρτίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και τέταρτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19
11 Μαρτίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Aλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη. Η Επιτροπή προτείνει την κινητοποίηση σχεδόν 530 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μέτρων έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας του κορονοϊού

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δέσμη ύψους σχεδόν 530 εκατ. σε πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), η οποία θα συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλουν 17 κράτη μέλη και τρεις υπό ένταξη χώρες για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την καταπολέμηση του κορονοϊού. Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει μέρος των δημόσιων δαπανών τους για ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, στήριξη έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό και μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Από τότε που δημιουργήθηκε, έχει παράσχει αποτελεσματική βοήθεια και αρωγή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε δύσκολους καιρούς. Πέρυσι, διευρύναμε το πεδίο εφαρμογής του ώστε να καλύπτει σοβαρές υγειονομικές έκτακτες ανάγκες. Τώρα προτείνουμε την κινητοποίηση της τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Το ΤΑΕΕ για άλλη μια φορά εκπληρώνει την βασική του αποστολή».

Η δέσμη βοήθειας περιλαμβάνει και προκαταβολές ύψους 132,7 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη λάβει η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία. Η κινητοποίηση των τελικών πληρωμών του ΤΑΕΕ προς τα 17 κράτη μέλη βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Η προτεινόμενη χρηματοδοτική συνεισφορά πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού εκταμιευτεί η χρηματοδοτική βοήθεια.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.