ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΟΥ LUX: ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΤΑΙΝΙΑ
12 Μαΐου, 2021
Δελτίο Τύπου – Επίσκεψη της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, στην Ελλάδα
13 Μαΐου, 2021

Το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν: η Επιτροπή ενθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της κινητικότητας σε περιόδους κρίσης και την ενίσχυση της ασφάλειας

Το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν: η Επιτροπή ενθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη διατήρηση της κινητικότητας σε περιόδους κρίσης και την ενίσχυση της ασφάλειας

 

Αθήνα, 12/05/2021

 

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, η Επιτροπή θα συγκαλέσει το δεύτερο φόρουμ Σένγκεν, στο οποίο θα συμμετάσχουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών.

 

Στόχος του φόρουμ είναι η προώθηση της συνεργασίας και του πολιτικού διαλόγου και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της κινητικότητας και της ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων της Δευτέρας θα τροφοδοτήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μέλλον της Σένγκεν, η οποία θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊού, οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του συντονισμού των μέτρων στα σύνορα σε περιόδους κρίσης και θα συζητήσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις αντί της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, με στόχο τη διαφύλαξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών εντός του χώρου Σένγκεν.

 

Άλλα θέματα προς συζήτηση περιλαμβάνουν τις δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτομίας για τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των 26 κρατών του χώρου Σένγκεν.

 

Το φόρουμ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί στις 11:00 ώρα Ελλάδος με εναρκτήρια ομιλία του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου αρμόδιου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας.

 

Θα ακολουθήσουν ομιλίες της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον, του Υπουργού Εσωτερικής Διοίκησης της Πορτογαλίας κ. Eduardo Cabrita και της βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της ομάδας επανεξέτασης του Σένγκεν κ. Tanja Fajon.

 

Μια πρώτη συνεδρίαση του φόρουμ Σένγκεν πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα