Ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής
21 Μαΐου, 2021
#EUSEFUL NEWSLETTER – ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΜΑΚΡΙΑ ΣΑΣ
21 Μαΐου, 2021

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τα «Βραβεία Natura 2000» του 2022

Αθήνα, 21/05/2021

 

Σήμερα που εορτάζεται η «Ημέρα Natura 2000 », η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει τη διαδικασία για τα ευρωπαϊκά «Βραβεία Natura 2000» του 2022. Τα βραβεία που μέχρι στιγμής έχουν απονεμηθεί πέντε φορές, αναγνωρίζουν κορυφαία επιτεύγματα στην προστασία της φύσης, τα οποία συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ στόχος τους είναι να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το δίκτυο.

 

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Καθώς το 65 % του πληθυσμού της ΕΕ ζει εντός απόστασης 5 χιλιομέτρων από μια περιοχή Natura 2000, το τεράστιο αυτό δίκτυο περιοχών υψηλής βιοποικιλότητας πραγματικά φέρνει τη φύση στο κατώφλι μας και δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να απολαύσουν τα πολλαπλά οφέλη της. Θα ήθελα να τιμήσω όλα τα άτομα και τις οργανώσεις που συμβάλλουν σε αυτό το επίτευγμα και τους παροτρύνω να ανταποκριθούν στη νέα μας πρόσκληση για τα Βραβεία Natura 2000, ώστε να κατακτήσουν την αναγνώριση που τους αξίζει».

 

Τα Βραβεία απευθύνονται σε κάθε οργανισμό ή πρόσωπο που εμπλέκεται στο δίκτυο Natura 2000, όπως δημόσιες και τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ιδιοκτήτες γης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιώτες. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από σήμερα έως και τον Σεπτέμβριο.

 

Η φετινή Ημέρα Natura 2000 αποτίει φόρο τιμής στην εγγύτητα των περιοχών Natura 2000 στους πολίτες όλης της Ευρώπης, καθώς και στα οφέλη που προσφέρει το δίκτυο στους πολίτες, τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας. Οι προστατευόμενες περιοχές εγγράφονται στην παγκόσμια δυναμική που αναπτύσσεται υπέρ της προστασίας της φύσης σε μια κρίσιμη χρονιά για τη βιοποικιλότητα, ενόψει της 15ης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (CoP 15), η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2021.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα Βραβεία είναι διαθέσιμες στη σχετική δημοσίευση.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα