Λευκορωσία, κλίμα, COVID-19: αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής  
9 Ιουνίου, 2021
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δίνουν το πράσινο φως για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+
10 Ιουνίου, 2021

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ LUX 2021: ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ “COLLECTIVE” – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 7-10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Στην ταινία «Collective» απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX 2021 ο πρόεδρος David Sassoli την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τελετής στο Στρασβούργο.

«Σε εποχές όπως η σημερινή, η ανάγκη για κοινωνική συνεύρεση είναι όλο και πιο επιτακτική, όχι μόνο σε χώρους διαλόγου αλλά και σε χώρους όπως οι κινηματογράφοι. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος δεν αποτελούν μόνο έκφραση της δημιουργικότητάς μας ή της οικονομικής μας ευρωστίας, αλλά αναδεικνύουν επίσης τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική ζωτικότητα των κοινωνιών μας», είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου David Sassoli κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, παραδίδοντας το βραβείο στον σκηνοθέτη Alexander Nanau.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Alexander Nanau απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και στις οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία, αλλά και στον ανεξάρτητο Τύπο που την αποκάλυψε. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στην Ευρώπη και θέλουμε ελεύθερο Τύπο […] Οι κοινωνίες δεν εξελίσσονται χωρίς πολιτισμό, παιδεία και ελεύθερο Τύπο. Έχετε καθήκον να υποστηρίξετε τους πολίτες μας, να ρυθμίσετε τις δαπάνες για τον πολιτισμό και να προστατεύσετε τη δημοσιογραφία», είπε.

Οι άλλες δύο φιναλίστ ταινίες είναι οι «Άσπρο Πάτο» του Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg και «Corpus Christi» του Πολωνού σκηνοθέτη Jan Komasa.

Μάθετε περισσότερα για τις υποψήφιες ταινίες του Βραβείου Κοινού LUX.

Η κατάταξη καθορίστηκε με συμψηφισμό των ψήφων κοινού και ευρωβουλευτών, με κάθε κατηγορία να αποτελεί το 50% της τελικής απόφασης.

Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε ισχυρό πλήγμα στον δημιουργικό κλάδο και στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οι κινηματογραφικές προβολές ήταν περιορισμένες, δίνοντας τη θέση τους σε διαδικτυακές προβολές και εκδηλώσεις.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει βάσει των προτιμήσεών του μέχρι τις 23 Μαΐου, ενώ οι ευρωβουλευτές μέχρι τις 8 Ιουνίου

Σχετικά με τη νικήτρια ταινία

Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Collective», του Ρουμάνου σκηνοθέτη Alexander Nanau , έχει πάρει τον τίτλο του από το νυχτερινό κέντρο ‘Collectiv’ του Βουκουρεστίου, όπου μια πυρκαγιά το 2015 άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί μια ομάδα δημοσιογράφων που διερευνά τα αίτια πίσω από τον θάνατο 37 ατόμων που υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και παρότι τα εγκαύματά που είχαν υποστεί δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους. Η ταινία αποκαλύπτει ένα τρομακτικό κύκλωμα διαφθοράς στον τομέα της υγείας στη Ρουμανία, αλλά δείχνει ταυτόχρονα ότι οι γενναίοι και αποφασιστικοί άνθρωποι μπορούν να ανατρέψουν διεφθαρμένα συστήματα.

Η ταινία προτάθηκε για το φετινό βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Συνέντευξη Τύπου και σχετικές εκδηλώσεις

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου με τον νικητή, τους φιναλίστ, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και την πρόεδρο της επιτροπής Πολιτισμού, Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία) από τις 14.15 έως τις 15.00 (ώρες Ελλάδας).

Συντονιστείτε στο Facebook live με τον νικητή στις 15.00 (ώρα Ελλάδας).

 

Παρακολουθήστε το webinar για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο στη σελίδα του βραβείου LUX στο Facebook.

 

Βραβείο Κοινού LUX

Το Κοινοβούλιο ενώνει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για να την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Τα τελευταία 13 χρόνια, χάρη στο βραβείο LUX, το Κοινοβούλιο στηρίζει τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών, μέσω του υποτιτλισμού όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό στις 24 γλώσσες της ΕΕ. Το βραβείο LUX εδραίωσε τη φήμη του επιλέγοντας ευρωπαϊκές κινηματογραφικές συμπαραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση και το διάλογο σχετικά με τις αξίες μας.

Στο πλαίσιο του βραβείου LUX συνεργάζονται επίσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas .

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα