ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ «DAPHNE CARUANA GALIZIA»: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
23 Ιουνίου, 2021
Κυβερνοασφάλεια της ΕΕ: Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας Κοινής Κυβερνομονάδας για την ενίσχυση της αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας μεγάλης κλίμακας
23 Ιουνίου, 2021

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ FRONTEX: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ – ΣΗΜΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 16.30 – 18.30

Αθήνα, 23 Ιουνίου  2021

ΑΛΕΡΤ

 

Ομάδα εργασίας Frontex: τελευταία συνεδρίαση στο πλαίσιο της διερεύνησης

 

Μετά από 4 μήνες έρευνας, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επίτροπο Johansson, τον Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Eduardo Cabrita και τον Fabrice Leggeri (Frontex).

 

Η ομάδα εργασίας Frontex Scrutiny Group, υπό την προεδρία της Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα), ολοκληρώνει την τετράμηνη διερεύνησή της για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και των καταγγελιών περί παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η οποία ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. Η έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας της εισηγήτριας Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία) βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και αναμένεται να παρουσιαστεί στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών πριν από τις θερινές διακοπές.

Πότε: Τετάρτη 23 Ιουνίου, 16.30 – 18.30 (ώρα Ελλάδας)

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά.

 

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την διερευνητική εντολή της, στην ομάδα εργασίας για τον έλεγχο του Frontex έχει ανατεθεί η διενέργεια έρευνας διάρκειας 4 μηνών, για να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες περί παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων με τη συμμετοχή του Οργανισμού, αλλά και την εσωτερική τιυ διαχείριση, τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και τον χειρισμό των καταγγελιών. Η ομάδα εργασίας έχει συγκεντρώσει πληροφορίες και έγγραφα από τον Οργανισμό, το διοικητικό συμβούλιο του Frontex, το συμβουλευτικό φόρουμ του Frontex, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πραγματοποιήθηκε επίσης εικονική αποστολή της ομάδας εργασίας στην έδρα του Frontex στη Βαρσοβία. Αντάλλαξε ακόμη απόψεις με σειρά ενδιαφερόμενων φορέων και μερών, μεταξύ άλλων με δημοσιογράφους, εκπροσ΄ψπους των αρχών των κρατών μελών και πανεπιστημιακούς. Τα πορίσματα θα παρουσιαστούν σε γραπτή έκθεση με συμπεράσματα και συγκεκριμένες συστάσεις.

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα