ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, 5-8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
8 Ιουλίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Εκπαίδευση: Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
8 Ιουλίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση ισοδυναμίας για τα ελβετικά πιστοποιητικά

 

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: Η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση ισοδυναμίας για τα ελβετικά πιστοποιητικά

 

 

Αθήνα, 08/07/2021

Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση που διασφαλίζει την ισοδυναμία των πιστοποιητικών COVID-19 που εκδίδει η Ελβετία με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Έτσι η Ελβετία θα είναι η πρώτη χώρα εκτός των 30 χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που θα συνδεθεί με το σύστημα της ΕΕ και τα ελβετικά πιστοποιητικά COVID θα γίνονται δεκτά στην ΕΕ υπό τους ίδιους όρους με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Στην πράξη, οι κάτοχοι ελβετικού πιστοποιητικού —Ελβετοί υπήκοοι, πολίτες της ΕΕ και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν ή κατοικούν νόμιμα στην Ελβετία— θα μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Ελβετία συμφώνησε να δεχθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια στην Ελβετία. Η σημερινή απόφαση θα αρχίσει να ισχύει αύριο, 9 Ιουλίου.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: Χαιρετίζω θερμά την απόφαση των ελβετικών αρχών να εφαρμόσουν ένα σύστημα που βασίζεται στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Tο πιστοποιητικό δεν θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας. Έτσι, οι πολίτες της ΕΕ και οι Ελβετοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και μεγαλύτερη ελευθερία φέτος το καλοκαίρι».

Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας βασίζεται σε μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η οποία δεν περιλαμβάνει μηχανισμό για την ενσωμάτωση των νομικών πράξεων της Ένωσης. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έπρεπε να εκδώσει χωριστή απόφαση για να διασφαλίσει ότι τα ελβετικά πιστοποιητικά COVID μπορούν να αναγνωρίζονται και να γίνονται αποδεκτά στην ΕΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ισοδυναμία του ελβετικού πιστοποιητικού COVID είναι διαθέσιμη εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο και στις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα