Δελτίο Τύπου – Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τίμερμανς και ο Επίτροπος Σινκέβιτσους στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης στη Μασσαλία
3 Σεπτεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – NextGenerationEU: Κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU ύψους 250 δισ. ευρώ
7 Σεπτεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021: Πολιτιστική κληρονομιά για όλους

                                                                                                            

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021: Πολιτιστική κληρονομιά για όλους

 

Αθήνα, 02/09/2021

 

Σήμερα ξεκινούν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, στο πλαίσιο των οποίων επί δύο μήνες θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις στις 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησαν το 1999 ως μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις  για τους πολίτες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο διοργανώνονται έως και 70.000 εκδηλώσεις (εκθέσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, ξεναγήσεις κ.λπ.) για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την αξία της κοινής μας κληρονομιάς και την ανάγκη διαφύλαξής της για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Τα μουσεία, τα αρχεία, τα μνημεία και oi άλλοι χώροι που αναδεικνύονται από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν σημαντικό πλούτο, τον οποίο πρέπει να τον μοιραστούμε και να τον διαφυλάξουμε. Η τεχνολογική πρόοδος δημιουργεί ευκαιρίες για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ψηφιοποίηση αποτελεί βασικό μέσο για την καταγραφή, τη διατήρηση και την ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι τοπικές εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργούν πολιτιστικό περιεχόμενο, το οποίο αναρτάται στο διαδίκτυο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρήστες του διαδικτύου από όλη την Ευρώπη για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή στο πλαίσιο της δουλειάς τους ή απλώς για να το παρακολουθούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς.»

Μετά από μια χρονιά που επισκιάσθηκε από την πανδημία COVID-19, η διοργάνωση του 2021 θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και θα προσφέρει ευκαιρίες για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Η βασική ιδέα της διοργάνωσης του 2021 είναι η άρση των εμποδίων. Έτσι, στόχος είναι τα άτομα με αισθητηριακή ή σωματική αναπηρία να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων», στόχος είναι να τιμηθεί επίσης η σιδηροδρομική πολιτιστική κληρονομιά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να ενθαρρυνθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να καταστούν πιο προσβάσιμες για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα οι δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα