ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ – 17-19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
17 Σεπτεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – ΗΕRA: Πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του «EU FAB», ενός δικτύου συνεχώς διαθέσιμων ικανοτήτων παραγωγής
17 Σεπτεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – 7 δισ. ευρώ για βασικά έργα υποδομών, ελλείπουσες συνδέσεις και πράσινες μεταφορές

                                                                                                            

7 δισ. ευρώ για βασικά έργα υποδομών, ελλείπουσες συνδέσεις και πράσινες μεταφορές

 

Αθήνα17/09/2021

Χθες προκηρύχθηκε πρόσκληση υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του προγράμματος μεταφορών του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», με την οποία καθίστανται διαθέσιμα 7 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά έργα μεταφορικών υποδομών. Τα περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνολικού δικτύου μεταφορών, βοηθώντας την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές κατά 90 % έως το 2050. 

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Αυξάνουμε δραστικά τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στα 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, για πρώτη φορά, στηρίζουμε έργα που καθιστούν τα διευρωπαϊκά μας δίκτυα μεταφορών κατάλληλα για διπλή χρήση, πολιτική και αμυντική, και βελτιώνουν τη στρατιωτική κινητικότητα σε όλη την ΕΕ.  Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της χθεσινής προκήρυξης θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και διασυνδεδεμένου συστήματος πολυτροπικών μεταφορών για επιβάτες και εμπορεύματα και στην ανάπτυξη υποδομών που στηρίζουν πιο βιώσιμες επιλογές κινητικότητας».

Η ΕΕ χρειάζεται ένα αποτελεσματικό και διασυνδεδεμένο σύστημα πολυτροπικών μεταφορών για επιβάτες και εμπορεύματα. Το σύστημα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα οικονομικά προσιτό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, εκτεταμένες υποδομές φόρτισης και ανεφοδιασμού για οχήματα μηδενικών εκπομπών και αυξημένο αυτοματισμό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα