Δελτίο Τύπου – Κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση: η Επιτροπή χαιρετίζει τους νέους δυνητικούς υπογράφοντες και ζητεί εις βάθος και έγκαιρη αναθεώρηση
5 Οκτωβρίου, 2021
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 4-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 17:30 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
5 Οκτωβρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2021: ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – 8-9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2021: σχεδιάζοντας το μέλλον της Ευρώπης

 

EYE2021

Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία 2021: σχεδιάζοντας το μέλλον της Ευρώπης, 8-9 Οκτωβρίου

© European Union 2021 – Source : EP

 

3 έως 4 χιλιάδες συμμετέχοντες θα βρεθούν στις 8-9 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο

Κυριότερα θέματα το περιβάλλον, η δημοκρατία, η ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κοινωνικές ανισότητες

Οι σημαντικότερες προτάσεις θα παρουσιαστούν στη Διάσκεψη για το Mέλλον της Ευρώπης

Εκδήλωση για τους νέους που συνδιοργανώνεται από νέους


Στις 8 και 9 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στο Στρασβούργο και στο διαδίκτυο 3 έως 4 χιλιάδες νέοι από την ΕΕ για να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης.

Με σύνθημα «Το μέλλον μάς ανήκει», η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (European Youth Event – EYE) 2021 θα φιλοξενήσει δεκάδες δραστηριότητες, συζητήσεις και εργαστήρια, καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες.

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου. Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα φώτα θα στραφούν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο «χωριό EYE», όπου αναμένεται να δώσουν το παρών 3 έως 4 χιλιάδες συμμετέχοντες, ενώ πολλοί ακόμη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσω της ειδικής πλατφόρμας ΕΥΕ 2021. Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία διοργανώνεται για πρώτη φορά με αυτόν τον υβριδικό τρόπο. Λόγω της πανδημίας η περσινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου.


Ένα πράσινο μέλλον για την Ευρώπη

Κεντρικό θέμα συζητήσεων θα είναι το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει και της διάσκεψης COP26 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

 

Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στους χώρους του Κοινοβουλίου, στο χωριό EYE και στο διαδίκτυο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ακτιβιστές, «influencers», καθώς και ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν επίτροποι της ΕΕ, ευρωβουλευτές και άλλοι αρμόδιοι και εμπειρογνώμονες, ενώ τα κυριότερα θέματα θα είναι η ψηφιακή δημοκρατία, η καταπολέμηση των διακρίσεων, το μέλλον της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, οι κοινωνικές ανισότητες και η προετοιμασία της διάσκεψης COP26.

 

Στην κορυφή της ατζέντας της ΕΥΕ 2021 θα βρεθούν επίσης οι εξωτερικές υποθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη Sviatlana Tsikhanouskaya, ηγετική μορφή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2020, καθώς και με τον Oleg Sentsov, Ουκρανό σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2018.

 

Τα κύρια συμπεράσματα των διήμερων συζητήσεων θα παρουσιαστούν στην τελετή λήξης το Σάββατο στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, τους ομιλητές και τις δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων και των δύο υπαίθριων συναυλιών που θα δοθούν την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ) μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Αποτέλεσμα των συζητήσεων

Η EYE2021 είναι το αποκορύφωμα των διαβουλεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους νέους στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Από τον Μάιο του 2021 και σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας από ολόκληρη την Ευρώπη, στην πλατφόρμα youthideas.eu συγκεντρώνονται ιδέες νέων ανθρώπων για το μέλλον της Ευρώπης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες αυτές στο πλαίσιο εργαστηρίων συζήτησης. Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τις συζητήσεις θα τεθούν σε δημόσια ψηφοφορία στη διάρκεια της ΕΥΕ 2021. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν με τη μορφή έκθεσης στα μέλη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και θα τροφοδοτήσουν τις πολιτικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί.

Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο

Σύμφωνα με έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου του Ιουνίου 2021, οι Ευρωπαίοι ηλικίας 16-30 ετών δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων (43%), στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων (39%) και στην καταπολέμηση της ανεργίας (37%). Το 85% των ερωτηθέντων συζητά πολιτικά θέματα με φίλους και συγγενείς τουλάχιστον περιστασιακά και σχεδόν το ήμισυ (46%) ψήφισε στις τελευταίες τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές.

Δυνατότητες συμμετοχής και παρακολούθησης

Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία είναι ανοικτή σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και μέλη οργανώσεων νεολαίας ηλικίας 16 έως 30 ετών. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε ως μεμονωμένο άτομο είτε ως μέλος μιας ομάδας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες μέσω της πλατφόρμας της εκδήλωσης, στην οποία θα βρείτε επίσης τα προγράμματα για τις διαδικτυακές και τις επιτόπιες εκδηλώσεις.

Αν είστε δημοσιογράφος και θέλετε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία, θα πρέπει να λάβετε ειδική διαπίστευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης ή να είστε κάτοχος διαθεσμικής κάρτας εισόδου για εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.


Λόγω της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν ειδικά 
μέτρα ασφαλείας.

Περισσότερες πληροφορίες

 

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΌλες οι πληροφορίες για την EYE2021 — Συχνές ερωτήσεις

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΥλικό πολυμέσων

 

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα