ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- #40ΕΛΛΑΔΑΕΕ– “ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ”- ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
14 Οκτωβρίου, 2021
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 18-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 12:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
19 Οκτωβρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Βραβείο Ζαχάρωφ: Οι Τρεις Φιναλίστ

 

 

DROI AFET DEVE 

 

 

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη  οι φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021: οι Αφγανές γυναίκες, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny και η πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Jeanine Áñez.

Ύστερα από κοινή ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και  Ανάπτυξης την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, οι φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι οι εξής:

·         Μια ομάδα Αφγανών γυναικών που αγωνίζεται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους,

·         Η πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Jeanine Áñez

·         Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Alexei Navalny

Διαβάστε περισσότερα για τις υποψηφιότητες εδώ

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα επιλέξουν τον τελικό νικητή την Τετάρτη 20 ΟκτωβρίουΗ ανακοίνωση θα γίνει την ίδια μέρα στην ολομέλεια του ΕΚ στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15 Δεκεμβρίου.

Ιστορικό

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Την προηγούμενη χρονιά, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, η οποία εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα