ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
20 Οκτωβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Τιμές της ενέργειας: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει μέτρα βοήθειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και τονίζει τη σημασία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια
21 Οκτωβρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ  CULT

Πρόταση για μόνιμο ταμείο της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας

Η πολυφωνία κινδυνεύει λόγω της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας τους και της «άλωσης από το κράτος» σε κάποιες χώρες

Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του «τεράστιου ανατρεπτικού αντίκτυπου» των ψηφιακών πλατφορμών

Το Κοινοβούλιο εκφράζει ανησυχίες για τις επιθέσεις στα ΜΜΕ σε ορισμένα κράτη μέλη και ζητά επείγοντα μέτρα για να στηριχθεί η προσαρμογή τους στην «Ψηφιακή Δεκαετία».

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 577 ψήφους υπέρ, 47 ψήφους κατά και 76 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν ουσιαστική στήριξη του τομέα των μέσων ενημέρωσης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, προκειμένου να βοηθηθεί να ανακάμψει από την πανδημία και να μετασχηματιστεί ώστε να συμβαδίζει με τα μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά μοντέλα της ψηφιακής εποχής.

Διασφάλιση οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας

Ανησυχώντας για την άλωση των ΜΜΕ από το κράτος σε ορισμένα κράτη μέλη και για τις μηνύσεις που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωση δημοσιογράφων («SLAPPs»), οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χρήση νομοθετικών και μη νομοθετικών εργαλείων για την προστασία των μέσων ενημέρωσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, το Κοινοβούλιο επιθυμεί τη σύσταση ενός μόνιμου ταμείου της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης και τονίζει ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη που προορίζονται για τα ΜΜΕ πρέπει να κατευθυνθούν προς χώρες της ΕΕ όπου τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις ή όπου εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης τους κινδύνους των δυσανάλογων οικονομικών επιπτώσεων και της επιθετικής συμπεριφοράς των παγκόσμιων ψηφιακών πλατφορμών που κυριαρχούν στις αγορές δεδομένων και διαφήμισης και έχουν την εξουσία να αφαιρούν το νόμιμο περιεχόμενο που παρέχουν τα ΜΜΕ. Επιπλέον, ζητούν την επείγουσα έγκριση των νομοθετικών πράξεων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τα μέσα ενημέρωσης της ΕΕ και να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε δεδομένα και κανόνες σχετικά με την ψηφιακή πολιτική διαφήμιση.

Στήριξη στα οπτικοακουστικά μέσα

Για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας της ΕΕ (κινηματογραφιστές, παραγωγοί, διανομείς και κινηματογράφοι), οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να αναπτύξει ειδικές φορολογικές πολιτικές, καθώς και φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για την τόνωση της παραγωγής και των επενδύσεων, τη θέσπιση εγγυήσεων ασφάλισης της ΕΕ για τις οπτικοακουστικές συμπαραγωγές, καθώς και κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι κατάλογοι των κατά παραγγελία υπηρεσιών περιέχουν μερίδιο ευρωπαϊκών έργων τουλάχιστον σε ποσοστό 30%.

Δηλώσεις

«Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για την ενίσχυση του τομέα των μέσων ενημέρωσης και του οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια Dace Melbārde (Συντηρητικοί, Λετονία). «Το οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης ήταν εύθραυστο ακόμη και πριν από την πανδημία, αλλά η κρίση ενίσχυσε τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και δημιούργησε νέες. Το κοινό μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο στις ψηφιακές πλατφόρμες και τα έσοδα από αυτές ρέουν δυσανάλογα στους παγκόσμιους παίκτες. Πέρυσι, ο τομέας των ευρωπαϊκών ΜΜΕ σημείωσε σημαντική μείωση του εισοδήματός ρου από τις διαφημίσεις, που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Ταυτόχρονα, η κρίση του Covid-19 τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η ποιοτική δημοσιογραφία: η έλλειψη επαγγελματικής και ταχείας ενημέρωσης για την πανδημία μπορεί να κοστίσει ζωές.»

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν κατά 20% έως 80% για τα ΜΜΕ. Ο οπτικοακουστικός τομέας της ΕΕ υπέστη τεράστια απώλεια εσόδων — μείωση σχεδόν κατά 70% των εσόδων των κινηματογραφικών αιθουσών και των διανομέων το 2020, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, παράλληλα με τη μείωση κατά 30% των ενεργών παραγωγών. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των αυστηρότερων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΤο κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (20/10/2021)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΝομοθετικό Παρατηρητήριο-διαδικασία

 

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα