ΑΛΕΡΤ- ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ FRONTEX: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 17.00
12 Νοεμβρίου, 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: “ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- 10-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
12 Νοεμβρίου, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΟΛΩΝΙΑ: ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- 10-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2021

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Πολωνία: όχι άλλοι θάνατοι λόγω του περιοριστικού νόμου για τις αμβλώσεις

https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20211111PHT17103/20211111PHT17103_original.jpg

Διαδήλωση για την πρώτη επέτειο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά των αμβλώσεων © Wojtek RADWANSKI/AF

 

 ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ  FEMM

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν εκ νέου την απόφαση του παράνομου Συνταγματικού Δικαστηρίου που επέβαλε τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

Τους τελευταίους 10 μήνες, μόνο 300 Πολωνές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς αμβλώσεις σε νοσοκομεία, λόγω άμεσης απειλής της ζωής και της υγείας τους

Στήριξη στις Πολωνές για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε ασφαλείς αμβλώσεις σε άλλα κράτη μέλη

Η απόφαση για τις αμβλώσεις ακόμη ένα παράδειγμα της κατάληψης της δικαστικής εξουσίας από πολιτικούς και της συστημικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία

Ένα χρόνο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το ΕΚ ζητά την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια 30χρονη Πολωνή πέθανε από σηψαιμία, επειδή οι ιθύνοντες ιατροί δεν προχώρησαν σε άμβλωση, λόγω του περιορισμού των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία, περιμένοντας αντ’ αυτού να πεθάνει το έμβρυο. Με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 373 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 55 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση της Πολωνίας να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν άλλοι αποφευκτέοι θάνατοι λόγω αυτού του περιοριστικού νόμου.

Διασφάλιση της νόμιμης και δωρεάν πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την απόφαση που εξέδωσε το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Οκτωβρίου 2020, η οποία επέβαλε τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών και καλούν την κυβέρνηση να εγγυηθεί άμεσα την νόμιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, λόγω της περιοριστικής αυτής νομοθεσίας, οι γυναίκες αναγκάζονται να προβούν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους ενάντια στη θέλησή τους, ακόμη και στην ακραία περίπτωση θανατηφόρων επιπλοκών κατά την κύηση. Το Κοινοβούλιο καλεί συνεπώς τα κράτη μέλη να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή πρόσβαση σε ελεύθερες και ασφαλείς αμβλώσεις σε άλλα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η κατάσταση στην Πολωνία επιδεινώνεται

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το ολοένα και πιο εχθρικό και βίαιο περιβάλλον για τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία και καλούν τις αρχές να εγγυηθούν το δικαίωμά τους να εκφράζονται δημόσια χωρίς απειλές ή φόβο για επιπτώσεις. Καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών από τις αρχές επιβολής του νόμου και παροτρύνουν τις πολωνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όσοι επιτίθενται σε διαδηλωτές θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Η απόφαση για την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της πολιτικής κατάληψης του δικαστικού σώματος και της συστημικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επομένως από το Συμβούλιο να συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στην έρευνά του σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, επεκτείνοντας το πεδίο των ακροάσεων.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 22 Οκτωβρίου 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου του 1993 περί των όρων τερματισμού της εγκυμοσύνης, η οποία επέτρεπε τη διενέργεια αμβλώσεων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προγεννητικός έλεγχος ή άλλες ιατρικές εξετάσεις έδειχναν μεγάλη πιθανότητα σοβαρών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών ή ανίατης ασθένειας που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την de facto απαγόρευση των αμβλώσεων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία βασιζόταν σε αυτούς τους λόγους.

Τους τελευταίους 10 μήνες, μόνο 300 Πολωνές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς αμβλώσεις σε νοσοκομεία επικαλούμενες άμεση απειλή της ζωής και της υγείας τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η πρωτοβουλία Abortion Without Borders βοήθησε 34.000 γυναίκες από την Πολωνία να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, αριθμός που είναι μικρό τμήμα του συνόλου των γυναικών που χρειάζονται στήριξη.

 

Σύνδεσμοι

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Το κείμενο που υιοθετήθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (11.11.2021)

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση (20.10.2021)

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Φάκελος διαδικασίας

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Δελτίο Τύπου – «The abortion ban in Poland is an attack on women’s and fundamental rights» (28.01.2021, στα αγγλικά)

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Δελτίο Τύπου – «Η de facto απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες» (26.11.2020)

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό (κράτος δικαίου στην Πολωνία)

cid:image003.png@01D7D710.B5ECE9D0Φωτογραφία: Διαδήλωση για την πρώτη επέτειο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά των αμβλώσεων © Wojtek RADWANSKI/AFP

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα