ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- #40ΕΛΛΑΔΑΕΕ- “ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ”- ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ
15 Νοεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021: έχει σημειωθεί συνολική πρόοδος όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, απαιτούνται όμως νέες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ
15 Νοεμβρίου, 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι Ομάδες Πολιτών συνεχίζουν το έργο τους

Η δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση (12-14/11) της δεύτερης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών θα συζητήσει θέματα δημοκρατίας, ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και ασφάλειας.

Σε συνέχεια του πρώτου γύρου συζητήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών θα συνεχίσουν τις εργασίες τους διαδικτυακά τον Νοέμβριο. Οι συστάσεις τους θα συνταχθούν, θα εγκριθούν και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Πότε: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου – Κυριακή 14 Νοεμβρίου

Πώς να παρακολουθήσετε: Παρακολουθείστε τις συζητήσεις ζωντανά στην Πολύγλωσση Ψηφιακή Πλατφόρμα ή

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 18.00 – 20.30 (ώρες Ελλάδας) στο EbS+ και στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ

Κυριακή 14 Νοεμβρίου, 17.15 – 18.30 (ώρες Ελλάδας) στο EbS+ και στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ

Τι: Η δεύτερη ομάδα πολιτών επικεντρώνεται σε θέματα δημοκρατίας / ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και ασφάλειας:

Διασφάλιση των δικαιωμάτων και καταπολέμηση των διακρίσεων

αρχή της μη διάκρισης

ισότητα των φύλων

το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της φύσης

Προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

προστασία του κράτους δικαίου

προστασία και ενίσχυση της δημοκρατίας

ΜΜΕ και παραπληροφόρηση

ασφάλεια

Μεταρρύθμιση της ΕΕ

συνταγματική αναθεώρηση

διαδικασία λήψης αποφάσεων

ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας

ευρωπαϊκές αξίες και ταυτότητα

δημοκρατική παιδεία

ενημέρωση γύρω από θέματα ΕΕ

Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

Συμμετοχή των πολιτών

Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για τις Ομάδες Πολιτών.

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου και επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας/ εκπαίδευσης, νεολαίας, πολιτισμού, αθλητισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι υπόλοιπες δύο ομάδες θα συναντηθούν στις 19-21 Νοεμβρίου (κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία) και 26-28 Νοεμβρίου (η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση) αντίστοιχα.

Σχετικές πληροφορίες

Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών αποτελούν βασικό πυλώνα της Διάσκεψης που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της Κοινής τους Δήλωσης. Οι συζητήσεις των ομάδων λαμβάνουν υπόψη τις παρεμβάσεις των πολιτών από όλη την Ευρώπη που συγκεντρώνονται μέσω της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας και ενισχύονται/υποστηρίζονται από τοποθετήσεις και παρουσιάσεις από εξέχοντες ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς.

Η επιλογή των πολιτών έγινε τυχαία από εξειδικευμένους αναδόχους του έργου, με τρόπο ώστε να είναι αντιπροσωπευτικοί της διαφορετικότητας της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Οι νέοι μεταξύ 16 και 25 ετών αποτελούν το ένα τρίτο κάθε ομάδας. Κάθε ομάδα θα ετοιμάσει συστάσεις που θα τροφοδοτήσουν την Ολομέλεια της Διάσκεψης, η οποία στη συνέχεια θα υποβάλει προτάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι ομάδες έχουν επιλέξει 80 πολίτες (20 από κάθε Ομάδα) οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης. Αυτοί οι εκπρόσωποι συμμετείχαν στη δεύτερη σύνοδο της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΕπιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔιαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΧρονοδιάγραμμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΠηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα