Δελτίο Τύπου – Το Ντόρτμουντ είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021 και η Vantaa αναγνωρίζεται ως ανερχόμενη καινοτόμος πόλη
1 Δεκεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή εκδίδει αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορούν σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
1 Δεκεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Ανακήρυξη των νικητριών του βραβείου της ΕΕ για γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας για το 2021

Ανακήρυξη των νικητριών του βραβείου της ΕΕ για γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας για το 2021

 

Αθήνα, 25/11/2021

Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των νικητριών του φετινού βραβείου της ΕΕ για γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας. Το βραβείο απονέμεται στις πιο ταλαντούχες γυναίκες επιχειρηματίες από ολόκληρη την ΕΕ και από χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», οι οποίες έχουν ιδρύσει επιτυχημένες εταιρείες και έχουν εισαγάγει καινοτομίες στην αγορά. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις ΜΜΕ (EISMEA).

Οι νικήτριες, τις οποίες επέλεξε κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, είναι οι εξής:

  • η Merel Boers από τις Κάτω Χώρες: συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της NICOLAB, μιας εταιρείας που προσφέρει τεχνολογία αιχμής η οποία βοηθά τους/τις γιατρούς να βελτιώνουν την επείγουσα περίθαλψη που παρέχουν.
  • η Mathilde Jakobsen από τη Δανία: συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Land, μιας ψηφιακής πλατφόρμας που συντομεύει και ψηφιοποιεί την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα καλής ποιότητας.
  • η Daphne Haim Langford από το Ισραήλ: ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Tarsier Pharma, μιας εταιρείας που αναπτύσσει ανατρεπτικές ιατρικές λύσεις για την αγωγή και θεραπεία αυτοάνοσων και φλεγμονωδών οφθαλμικών νόσων.

Καθεμία από τις νικήτριες θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 100 000 EUR.

Επιπλέον, το βραβείο Rising Innovator για το 2021, το οποίο απονέμεται σε εξαιρετικά καινοτόμα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, απονεμήθηκε στην Ailbhe και την Isabel Keane από την Ιρλανδία, ιδρύτριες της Izzy Wheels. Η εταιρεία τους δημιουργεί μοδάτα καλύμματα τροχών για αναπηρικά αμαξίδια. Η Ailbhe και η Isabel Keane θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ύψους 50 000 EUR.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: «Το σημερινό βραβείο απονέμεται σε τρεις εκπληκτικές γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες για να επιφέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο που ζούμε. Αυτό δείχνει σε πόσο μεγάλο βαθμό η καινοτομία αποτελεί την απάντηση στις πιο πιεστικές προκλήσεις του μέλλοντός μας. Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας. Συγχαρητήρια στις νικήτριες!»

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Είναι τιμή μας να απονέμουμε το βραβείο αυτό σε τέτοιες εξαιρετικές δημιουργούς καινοτομίας. Οι φετινές νικήτριες ενσαρκώνουν τις ελπίδες μας και θα βοηθήσουν να αλλάξει το πρόσωπο της καινοτομίας ανοίγοντας τον δρόμο σε περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες στο μέλλον.»

Ιστορικό

Η οικοδόμηση μιας Ένωσης Ισότητας που θα προωθεί την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Επιτροπής. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και τις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνονται στην επιχειρηματικότητα των γυναικών και να δημιουργηθούν δίκαια, συμπεριληπτικά και ευημερούντα οικοσυστήματα καινοτομίας στην Ευρώπη.

Το βραβείο της ΕΕ για γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2011, τιμά τις γυναίκες επιχειρηματίες που επινόησαν ρηξικέλευθες καινοτομίες. Στόχος της ΕΕ με τη θέσπιση του βραβείου αυτού είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας και η ανάδειξη προτύπων για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έκθεση αντικτύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) και βασικά επιτεύγματα

Βραβείο της ΕΕ για γυναίκες δημιουργούς καινοτομίας

Womens TechEU

Ισότητα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία

 

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα