Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση του Συμφώνου για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Ευρώπη και της μελλοντικής διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας
1 Δεκεμβρίου, 2021
Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 με νέο εργαλείο παρακολούθησης
1 Δεκεμβρίου, 2021

Δελτίο Τύπου – Γεωργία: Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ καταγράφει σταθερή αύξηση

Γεωργία: Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ καταγράφει σταθερή αύξηση

 

Αθήνα, 26/11/2021

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά και οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση 7 % σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο του 2020.

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ (εξαγωγές συν εισαγωγές) για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2021 ανήλθε σε 210,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,1 % σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7 % και διαμορφώθηκαν στα 127,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3 %, αγγίζοντας τα 85 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο αγροδιατροφικός τομέας να καταγράψει συνολικό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 44 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Πρόκειται για αύξηση 17 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Θετικά στοιχεία κατέγραψαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ (+15 %), κυρίως λόγω των καλών επιδόσεων του οίνου, των οινοπνευματωδών ποτών και των λικέρ. Επιπλέον, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 812 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήσεις κατέγραψε επίσης η αξία των εξαγωγών προς την Ελβετία (κατά 531 εκατ. ευρώ), τη Νότια Κορέα (κατά 464 εκατ. ευρώ), τη Νορβηγία (κατά 393 εκατ. ευρώ) και το Ισραήλ (κατά 288 εκατ. ευρώ). Στο ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο (116 εκατ. ευρώ) παρέμειναν σχεδόν ίδιες με πέρυσι.

Οι εξαγωγές προς ορισμένες χώρες υποχώρησαν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες υποχώρησαν κατά 399 εκατ. ευρώ (-16 %). Σημαντική μείωση κατέγραψαν και οι εξαγωγές προς το Χονγκ Κονγκ (κατά 103 εκατ. ευρώ) και το Κουβέιτ (κατά 101 εκατ. ευρώ). Όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, στο πρώτο οκτάμηνο του του 2021 σημαντική αύξηση κατέγραψε η αξία των εξαγωγών οίνου (κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 31 %) και αλκοολούχων ποτών και λικέρ (κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 32 %). Μειώσεις κατέγραψαν οι εξαγωγές σίτου (κατά 892 εκατ. ευρώ) και βρεφικών τροφίμων (κατά 736 εκατ. ευρώ).

Οι σημαντικότερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών παρατηρήθηκαν στις ελαιόπιτες (κατά 1,1 δισ. ευρώ), τους σπόρους σόγιας (κατά 1,1 δισ. ευρώ), τα λιπαρά οξέα και τους κηρούς (κατά 500 εκατ. ευρώ), το φοινικέλαιο και το πυρηνέλαιο (κατά 479 εκατ. ευρώ) και τους σπόρους κακάου (κατά 291 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, τις υψηλότερες μειώσεις κατέγραψε η αξία των εισαγωγών τροπικών φρούτων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών (κατά 669 εκατ. ευρώ), χυμών φρούτων (κατά 194 εκατ. ευρώ), εσπεριδοειδών (κατά 159 εκατ. ευρώ), ακατέργαστου καπνού (κατά 158 εκατ. ευρώ) και ρυζιού (κατά 140 εκατ. ευρώ).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα