Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ πρωτοστατεί στην παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια: 1,5 δισ. ευρώ για το 2022
19 Ιανουαρίου, 2022
Δελτίο Τύπου – Πολιτική συνοχής της ΕΕ: Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ για ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν δημοσιογραφία
19 Ιανουαρίου, 2022

Δελτίο Τύπου – Συνεδριάσεις του Eurogroup και των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στις 17-18 Ιανουαρίου

Συνεδριάσεις του Eurogroup και των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στις 17-18 Ιανουαρίου

 

Αθήνα, 17/01/2022

 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες επιδόσεις της ευρωζώνης, τις συστάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2022, καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο, τη χρηματοδοτική συνδρομή και τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης που πρότεινε η Επιτροπή. Βάσει των συστάσεων της Επιτροπής, θα συζητήσουν σχετικά με τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων και πρόσφορα μέτρα για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσής τους, καθώς και την οικονομική προσαρμογή της ευρωζώνης μετά την πανδημία. Αργότερα, σε διευρυμένη σύνθεση, οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην πορεία των εργασιών της τραπεζικής ένωσης, καθώς και στην πρόοδο της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

 

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Αύριο, ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι και η Επίτροπος κ. Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πρόταση οδηγίας για τη διασφάλιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, κατόπιν της συνολικής συμφωνίας φορολογικής μεταρρύθμισης που επετεύχθη στο χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της G20.

 

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την υλοποίηση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και της δέσμης μέτρων που προτείνει η Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου 2022, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2022, της έκθεσης του μηχανισμού επαγρύπνησης και των συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Επιπλέον, οι υπουργοί θα προετοιμάσουν την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα