Δελτίο Τύπου – Είκοσι χρόνια με το ευρώ στην τσέπη μας
19 Ιανουαρίου, 2022
Δελτίο Τύπου – Ψηφιακές συμβάσεις: Αρχίζουν να ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για το ψηφιακό περιεχόμενο και την πώληση αγαθών
19 Ιανουαρίου, 2022

Δελτίο Τύπου – Τρεις νέες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2022

Τρεις νέες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2022

 

Αθήνα03/01/2022

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, τρεις ευρωπαϊκές πόλεις φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για ένα έτος. Πρόκειται για το Ες-σιρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), το Κάουνας (Λιθουανία) και το Νόβι Σαντ (Σερβία). Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δίνει στις πόλεις την ευκαιρία να ενισχύσουν την εικόνα τους, να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο χάρτη, να προωθήσουν τον βιώσιμο τουρισμό και να επαναπροσανατολίσουν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά «Στη διάρκεια της πανδημίας, ο πολιτισμός ήταν ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες μας. Επέτρεψε την κυκλοφορία των ιδεών και έφερε τις κοινότητές μας πιο κοντά, πέρα από τα σύνορα. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοδοξία της πρωτοβουλίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία επανέρχεται το 2022 με τρεις δυναμικές πόλεις. Ελπίζω ότι το Ες-σιρ-Αλζέτ, το Κάουνας και το Νόβι Σαντ θα αξιοποιήσουν πλήρως τη δυνατότητα του πολιτισμού να εμπλουτίζει τη ζωή μας και ότι θα αναδείξουν τις πολυάριθμες θετικές του συνέπειες για την κοινωνική ενσωμάτωση, την εδαφική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη».

 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, συμπλήρωσε: «Η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού για την προώθηση των αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μια πρωτεύουσα ανοιχτή στον κόσμο, που δείχνει τη βούληση της Ένωσής μας να προάγει τον πολιτισμό ως κινητήρια δύναμη για την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση σε όλο τον κόσμο. Επίσης καταπολεμά τους αποκλεισμούς και αποτελεί εργαλείο προσέγγισης, ιδίως της νεότερης γενιάς, την οποία ενδυναμώνει ώστε να καταστεί μοχλός θετικών αλλαγών για την περαιτέρω ανάπτυξη των πόλεών μας. Αυτή είναι και η φιλοδοξία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022. Εύχομαι στο Νόβι Σαντ, το Κάουνας και το Ες κάθε επιτυχία καθ’ ολη τη φετινή χρονιά και όχι μόνο».

 

Μετά την πόλη του Λουξεμβούργου το 1995 και το 2007, τώρα είναι η σειρά του Ες-σιρ-Αλζέτ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, να φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Μετά το Βίλνιους το 2009, το Κάουνας είναι η δεύτερη πόλη της Λιθουανίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του Κάουνας, η οποία έχει λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα τεθεί και πάλι στο προσκήνιο και θα φιλοξενήσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Το Νόβι Σαντ είναι η πρώτη πόλη της Σερβίας που γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλη τη χρονιά, το Νοβι Σαντ φιλοδοξεί να συνδέσει την πολιτιστική κοινότητα και τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με την ΕΕ και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα