Δελτίο Τύπου – #SpaceChat: Λάβετε μέρος στη συζήτηση μεταξύ της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και του αστροναύτη Ματίας Μάουρερ, σε απευθείας μετάδοση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
23 Ιανουαρίου, 2022
Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση στον ΠΟΕ τους ρωσικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ξυλείας
26 Ιανουαρίου, 2022

Δελτίο Τύπου – Ανακοινώθηκαν οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων «Η Μουσική κινεί την Ευρώπη»

Αθήνα, 21/01/2022

 

Οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων «Η Μουσική κινεί την Ευρώπη» (Music Moves Europe) ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ σε μια τελετή απονομής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ESNS, στο Groningen της Ολλανδίας.

 

Μια διεθνής κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της μουσικής βιομηχανίας επέλεξε τους νικητές και τις νικήτριες από έναν κατάλογο με τους 15 επικρατέστερους υποψήφιους, οι οποίοι εμφανίστηκαν διαδικτυακά ενώπιον διεθνούς κοινού. Το βραβείο αναγνωρίζει την επιτυχία των καλλιτεχνών που έχουν απήχηση σε ακροατήρια πέραν της χώρας τους.

 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, συνεχάρη όλους τους υποψηφίους και τόνισε: «Τα βραβεία “Η μουσική κινεί την Ευρώπη” αναδεικνύουν τον πλούτο και την πολυμορφία της ευρωπαϊκής μουσικής. Τιμώντας την ευρωπαϊκή μουσική του σήμερα και του αύριο, δεν υποστηρίζουμε απλώς μια δυναμική σκηνή, αλλά βοηθούμε τους νέους καλλιτέχνες της Ευρώπης να ξεκινήσουν μια διεθνή σταδιοδρομία σε μια εποχή που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία. Η εστίαση στη νεολαία και στις ανάγκες της είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει να επιτύχει το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας που γιορτάζουμε φέτος.» 

 

Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής για το 2022 απονεμήθηκε στη Meskerem Mees από το Βέλγιο. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που κέρδισαν βραβείο «Η Μουσική κινεί την Ευρώπη» το 2022 είναι οι εξής: Blanks (Ολλανδία), Denise Chaila (Ιρλανδία), Дeva (Ουγγαρία), Mezerg (Γαλλία) και Alina Pash (Ουκρανία). Εκτός από αυτά τα έξι βραβεία, λάτρεις της μουσικής απ’ όλο τον κόσμο μπόρεσαν να ψηφίσουν διαδικτυακά τον καλλιτέχνη που προτιμούσαν. Φέτος, νικητές του βραβείου κοινού είναι το συγκρότημα Ladaniva (Αρμενία). Το ευρωπαϊκό βραβείο για τη σύγχρονη και την ποπ μουσική συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Κάθε νικητής και νικήτρια του βραβείου έλαβε 10.000 ευρώ και η νικήτρια του μεγάλου βραβείου της κριτικής επιτροπής έλαβε επίσης ένα πράσινο ταξιδιωτικό κουπόνι αξίας 5.000 ευρώ. Οι νικητές του βραβείου κοινού έλαβαν 5.000 ευρώ.

 

Τα βραβεία εντάσσονται στην ευρύτερη πρωτοβουλία «Η Μουσική κινεί την Ευρώπη», που στηρίζει τη μουσική βιομηχανία. 

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα