Δελτίο Τύπου – Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει επισήμως τις νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια
31 Ιανουαρίου, 2022
Δελτίο Τύπου – Η Επίτροπος Γκαμπριέλ στην άτυπη σύνοδο υπουργών παιδείας και νεολαίας στο Στρασβούργο
31 Ιανουαρίου, 2022

Δελτίο Τύπου – O Επίτροπος Βάρχεϊ επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία σε διήμερη επίσκεψη

Αθήνα27/01/2022

 

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κίεβο, για να επιβεβαιώσει την ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την κοινωνικοοικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας με μια νέα δέσμη χρηματοδοτικής συνδρομής, την οποία ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν.

 

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Μέσω του σχεδίου αυτού φιλοδοξούμε να κινητοποιήσουμε έως και 6,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία σε επενδύσεις για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης κατά τα επόμενα έτη», δήλωσε ο επίτροπος Βάρχεϊ από το Κίεβο.

 

Οι συζητήσεις εστιάζουν στα οφέλη του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας μέσω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής μετάβασης των αγροτικών περιοχών, της ενεργειακής απόδοσης και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω προσέγγιση της Ουκρανίας με την ΕΕ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης βρίσκονται επίσης ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

 

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος Βάρχεϊ έλαβε μέρος σε συνεδρίαση της επιτροπής συντονισμού της ουκρανικής κυβέρνησης για την υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Denys Shmyhal και του Προέδρου του Κοινοβουλίου κ. Ruslan Stefanchuk. Ο Επίτροπος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο κ. Zelenskyy, τον Πρωθυπουργό κ. Shmyhal και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Stefanchuk, την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Stefanishyna, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και εθνικών μειονοτήτων.

 

Σήμερα συνεχίζει την αποστολή του με επίσκεψη στην Ειδική Κρατική Υπηρεσία Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών και με μια συνάντηση με τη Γενική Εισαγγελέα. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μνημείο για τα θύματα της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας και της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και στον τόπο μνήμης Μπάμπιν Γιαρ που τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο Επίτροπος συμμετείχε επίσης στην έναρξη του έργου «Natolin4Capacity Building».

 

Φωτογραφίες είναι διαθέσιμες στο EbS. Περισσότερες πληροφορίες για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύεται σήμερα.

 

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα