Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή παρουσιάζει νέα μελέτη για τις ροές δεδομένων στην Ευρώπη
4 Φεβρουαρίου, 2022
Δελτίο Τύπου-“Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεταναστευτικό Ζήτημα σήμερα”
4 Φεβρουαρίου, 2022

Δελτίο Τύπου – Το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ σημείωσε σταθερή άνοδο στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021

Αθήνα, 03/02/2022

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα, η συνολική του αξία (εξαγωγές συν εισαγωγές) στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021 ανήλθε σε 268,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7 % στα 162,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 4 % και διαμορφώθηκαν στα 105,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο αγροδιατροφικός τομέας να παρουσιάζει συνολικό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 57,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 14 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

 

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, αυξημένες κατά 2,4 δισ. ευρώ (+7 %), χάρη στις καλές επιδόσεις των οίνων, των οινοπνευματωδών ποτών και των λικέρ, της σοκολάτας και των ειδών ζαχαροπλαστικής. Οι εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα και την Ελβετία αυξήθηκαν κατά 698 εκατ. ευρώ και 588 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 548 εκατ. ευρώ (-15 %), κυρίως λόγω της μείωσης στις εξαγωγές σίτου, κριθαριού και παρασκευασμάτων δημητριακών. Σημαντική μείωση κατέγραψαν και οι εξαγωγές προς το Χονγκ Κονγκ και το Κουβέιτ.

 

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αξίας των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ (-26 %). Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 625 εκατ. ευρώ (-8 %) και οι εισαγωγές από τον Καναδά, την Ελβετία και την Τυνησία.

 

Ανά κατηγορία προϊόντων, στο πρώτο δεκάμηνο του 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση, κατά 3 δισ. ευρώ (+27 %) στην αξία των εξαγωγών οίνων, ενώ σημαντική άνοδο της τάξης του 1,4 δισ. (+26 %) σημείωσαν οι εξαγωγές οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ. Αυξήσεις σημειώθηκαν και στην αξία των εξαγωγών ελαίων ελαιοκράμβης και ηλίανθου, σοκολάτας, ειδών ζαχαροπλαστικής, καθώς και δευτερευόντων σιτηρών. Από την άλλη, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές παιδικών τροφίμων (μείωση κατά 763 εκατ. ευρώ ή -10 %), χοιρινού κρέατος (μείωση κατά 348 εκατ. ευρώ ή -4 %) και σιταριού (μείωση κατά 304 εκατ. ευρώ ή -5 %).

 

Στις εισαγωγές, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αξία κατέγραψαν οι ελαιόπιτες (+ 1,3 δισ. ευρώ, δηλ.+25 %), οι σπόροι σόγιας (+ 1,3 δισ. ευρώ, δηλ. +30 %), τα λιπαρά οξέα και οι κηροί (+ 915 εκατ. ευρώ ή +36 %), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στα τροπικά φρούτα, τους κελυφωτούς καρπούς και τα μπαχαρικά (μείωση κατά 602 εκατ. ευρώ ή -5,3 %) και στους χυμούς φρούτων (μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ ή -11,9 %).

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα