Η Επιτροπή παρουσιάζει έκθεση με τα αποτελέσματα της δημόσιας έρευνας σχετικά με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ
30 Μαρτίου, 2022
Ουκρανία: Η ΕΕ παρέχει πρόσθετη βοήθεια, οχήματα διάσωσης και εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης
30 Μαρτίου, 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία

Joint statement by Joe Biden, President of the United States, and Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on European Energy Security

 

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν την Παρασκευή 25 Μαρτίου το πρωί στις Βρυξέλλες.

 

Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης κατά τους προσεχείς χειμώνες και για τη βιώσιμη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, επενδύοντας στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν για την αγορά της ΕΕ το 2022 πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) τουλάχιστον 15 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ οι ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

 

Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών επανεξέτασης και αδειοδότησης των υποδομών ΥΦΑ. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για τη συγκέντρωση της ζήτησης μέσω μιας νεοσυσταθείσας ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί μια μεγάλη, σταθερή αγορά για πρόσθετο ΥΦΑ από τις ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Από κοινού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα διαθέσουν σταθερή, οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ και των γειτονικών χωρών εταίρων της.

 

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά.

 

Οι δύο Πρόεδροι προέβησαν επίσης σε δηλώσεις προς τον Τύπο, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις της Προέδρου φον ντερ Λάιενεδώ.

 

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα