“Η ένταξή μας στην ΕΕ μας έδειξε τη σημασία των ήρεμων πολιτικών ηθών”- Παρουσίαση της ειδικής επετειακής έκδοσης του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα #40ΕΛΛΑΔΑΕΕ, σήμερα στην Αθήνα
18 Απριλίου, 2022
Η Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων δημιουργούν πιλοτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν έμφαση στην προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητα
4 Μαΐου, 2022

Ενέργεια: Η Βουλγαρία θα συστήσει την πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της ΕΕ

Μετά την ανακοίνωση της Gazprom στις 27/04/2022 για διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας κ. Άσεν Βασίλεφ είχε σειρά συνεδριάσεων με την Επιτροπή.

Σε αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να συστήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ειδική ομάδα στο πλαίσιο της πλατφόρμας αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Η πιλοτική αυτή ομάδα θα εξετάσει τις ανάγκες, τις τιμές και τις ροές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και πτυχές που αφορούν τις υποδομές.

Η περιφερειακή ειδική ομάδα θα εστιάσει στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης REPowerEU για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, πλήρωση της αποθεμάτων ενόψει του επόμενου χειμώνα και περαιτέρω επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα. Θα στηρίξει και θα συντονίσει την υλοποίηση των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, τα οποία καλύπτουν πτυχές όπως οι διεθνείς αγορές, η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Βουλγαρίας, την ευρύτερης περιοχής, της ενεργειακής κοινότητας κ.α.

Η Βουλγαρία θα προσεγγίσει τις γειτονικές της χώρες στο πλαίσιο αυτής της ειδικής ομάδας και θα διοργανώσει την πρώτη υπουργική σύνοδο στις 5 Μαΐου.

Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διάφορα σενάρια διαταραχής του ενεργειακού εφοδιασμού, σε στενή συνεννόηση και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο REPowerEU τον προσεχή μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα αγγλικά, και σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στα τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα βουλγαρικά.

 

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα